Slătineanul de Oțel, în fața unei noi încercări: va alerga pe acoperișul Europei

103

300 km, la o diferență de nivel de +25.000m, care taie respirația, un tur al masivului Mont-Blanc la intersecția Elveției, Franței și Italiei. Pe scurt, cursa PTL (Petite Trotte à Léon) din cadrul celui mai important concurs de alergare montană din lume- Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB). Este noua provocare a „Omului de Oțel”, slătineanul Vlad Tănase, selectat din mii de alergători de trail de pe toate continentele, ce va face echipă cu ultramaratonistul Emilian Croitoru.

„Deși am aflat vestea încă de ieri, de la ora 11:00, am ezitat în a spune cuiva despre asta. O fac însă acum pentru că ezitarea nu este modul în care să abordezi un astfel de concurs, chiar dacă vorbim despre un stadiu incipient, cel al selecției. Așadar, voi fi acolo cu Emilian. Ne dorim asta încă de acum doi ani, însă în 2017 nu am făcut niciun demers în sensul acesta. Pentru ca doar NE-AM DORIT. Dar în 2018 AM VRUT asta, așa că ne-am înscris și am fost selectați. Ne numim “Together”, poate pare pueril. Ne-am gândit însă că acolo vom avea nevoie de o ancoră în momentele dificile. Așa că vom fi acolo, la PTL, unde ne vor sta înainte circa 300 km cu aproximativ 25.000 m diferența de nivel pozitivă cumulată. Timp de aproape 7 zile vom avea de parcurs un traseu necunoscut pe care îl vom afla cu doar câteva zile înainte de start. Va fi dur, dar vom fi acolo. Și vom fi împreună”, a dezvăluit azi Vlad Tănase.

Vlad Tănase va participa la cursa PTL a Ultra-Trail du Mont-Blanc (UTMB), aflată la ediția a 12-a, cea mai prestigioasă competiție de alergare montană din Europa și probabil, din întreaga lume, ce adună, an de an, peste 8000 de alergători de trail de pe toate continentele. Competiția cuprinde mii de metri pe pante pe care trebuie să le urce și coboare alergătorii, cu zăpadă care nu se topește nici în august, în Mont-Blanbc, la intersecția Elveției, Franței și Italiei. Pentru a participa la cursa lungă UTMB, un sportiv trebuie să acumuleze un număr de 15 puncte, în cadrul a 3 competiții, în doi ani precedenți concursului. iar numărul de aplicanți poate ajunge la 4-5 persoane pe un loc în concurs. În funcție de punctele colectate și distanța preferată, sportivul poate opta pentru una din următoarele curse: UTMB: Ultra-Trail de Mont Blanc –circa 170 de km cu o diferență de nivel pozitivă puțin sub 10 000 m; CCC: Courmayeur – Champex – Chamonix – o cursă “pentru vitezomani” pe o distanță de 101 km cu o acumulare pozitivă de nivel de peste 5600 de metri; TDS: Sur les Traces des Ducs de Savoie, se întinde pe 111 km lungime, 7000 m diferență de nivel și timp limită 32 ore; PTL:  Petite Trotte à Léon- cel mai lung traseu, o competiție destinată echipelor, în care trebuiesc parcurși circa 300 de km, cu 25 mii de metri diferență de nivel; MCC: Martigny-Combe – Chamonix – o cursă de 40 km cu diferență de nivel de 2300 m.

Concursul are loc în perioada 26 august – 1 septembrie, iar în acest an au aplicat 139 de sportivi români pentru a lua startul în 6 curse, fiind acceptați 55, printre care și slătinenaul Tănase.

Vlad Tănase s-a născut la Slatina pe 7 februarie 1985. Anul trecut, pentru activitate sportivă, Primăria Slatina i-a fost conferit titlul Cetățean de Onoare al Slatinei, pentru finalizarea, în 2017, a două celebre competiții sportive de anduranță: triplu IronMan – ”The Brutal Extreme” (Țara Galilor) și ”Enduroman” (Hampshire, Marea Britanie). În 2016, el a fost unul dintre finaliștii 6633 Ultra, unde a scris istorie anul trecut la Cercul Polar, trecând linia de sosire al treilea la cea mai dificilă competiţie a lumii- Ultra-maratonul 6633 Arctic Ultra, în cadrul căruia a străbătut în opt zile 566 de kilometri, înfruntând temperaturi de până la minus 70 de grade Celsius și rafale de vânt cu viteze de până la 200 de kilometri pe oră.