Primele oferte ale noului an la recoltat/ plantat conopidă, căpșuni, iederă, ardei, roșii sau afine

184

Eures România a publicat primele oferte venite de la angajatori din Spațiul Economic European, cele mai multe fiind în sectorul agricol la cules sau plantat/ambalat fructe, legume și flori.

Olanda, Spania și Suedia sunt țările de unde vin primele oferte ale acestui an pentru agricultorii români. Muncitori în grădinărit, lucrători în sere, culegători fructe/legume sau lucrători în fabrica de alimente sunt ofertele făcute de către angajatori de peste hotare, la care oltenii interesați pot răspunde prin intermediul compartimentului Eures al Agenției Juiețene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt.

Astfel, un angajator olandez oferă pentru perioada martie- decembrie 10 locuri de muncă pentru muncitori în grădinărit, la plantarea, recoltarea, curățarea și ambalarea conopidei, muncă salarizată cu 9,59 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta mai mare de 22 ani. Angajatorul plătește asigurare medicală de 22,26 euro/net/săptămână, pune la dispoziție apartamente de 2 persoane contra sumei de 50 euro net/săpt., oferta fiind valabilă până pe 25 februarie. De asemenea, același angajator caută și un asistent manager care să conducă echipa, salariul acestuia fiind de 10,40 euro brut/oră.

Alte oferte de muncă în Olanda vin din partea unei societăți de plasare a forței de muncă pe piața internațională:

  • 20 lucrători în sere cu bulbi de flori: 9,82 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta de peste 22 ani, contract pe minim 3 luni, cu posibilitate de prelungire, termen ofertă 15 martie.
  • 25 lucrători în fabrica de alimente: 9,82 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta de peste 22 ani, termen ofertă 18 februarie;
  • 15 lucrători în sere cu flori (iederă): 9,82 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta de peste 21 ani, termen ofertă 1 aprilie;
  • 15 lucrători în sere cu ardei gras: 9,82 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta de peste 21 ani , termen ofertă 1 aprilie;
  • 15 lucrători în sere cu roșii: 9,82 euro brut/oră pentru persoanele cu vârsta de peste 21 ani, minim 6 luni, cu posibilitate de prelungire, oferta valabilă până la 1 aprilie;
  • 20 lucrători în sere cu bulbi de flori: 9,82 euro brut/oră, contract pe minim 3 luni, cu posibilitate de prelungire, termen ofertă 25 martie.

Spania oferă în continuare cele mai multe locuri de muncă pemtru agriocultori. O companie agrară oferă 800 de locuri de muncă la cules căpșuni, începând cu data de 15 februarie, dintre care 400 locuri pentru femei şi 400 de locuri pentru cupluri. Se oferă 40,43 euro brut/zi, termenul ofertei fiind 1 februarie.

La rândul său, grupul spaniol de firme Queralt caută 150 de muncitori la fermele de mere, cireșe, nectarine și caise, dintre care 100 femei pentru munca în câmp și ambalat în depozit și 50 bărbați pentru munca în câmp, printre care și un șofer autobuz, doi șoferi camion și doi tractoriști. Se oferă între 5.96- 6.25 euro brut/oră, contractul fiind pe perioada aprilie – septembrie. 1 aprilie este termenul ofertei.

Un alt agricultor spaniol oferă 50 de locuri de muncă la recoltat de căpșuni, afine, nectarine, etc., salariul fiind de 38 euro net/zi. Perioada contractului: 20 februarie – 20 iunie 2019.

Ultima ofertă vine din Suedia, unde se caută 30 de culegători de căpșuni. Se plătesc 3 SKR/litru (aprox 30 eurocenti)+ indemnizație de vacanță de 12% . Cei care lucrează în sezonul principal/cel puțin 6 săptămâni din sezon vor primi un bonus de 0.27 SKR/litru cules. Sezonul este în perioada iunie- august, de 2 luni și jumătate, oferta fiind valabilă până pe 31 ianuarie.