Alte 7 persoane, condamnate în dosarul sclaviei de la Berevoești, cu victime și din Olt. Cea mai mare pedeapsă: aproape 19 ani de închisoare

289

Alte şapte persoane, judecate în cazul sclaviei de la Berevoeşti, judeţul Argeş, au fost condamnate la pedepse cu închisoarea. Printre cele circa 40 de persoane recrutate sau răpite de țiganii din Argeș care le țineau ca sclavi și le puneau la muncă forțată, cerșetorie și le băteau, se numără și victime din Olt: trei persoane din Tufeni, printre care și tânărul care apare pe filmări legat în lanțuri și care în octombrie 2017 și-a omorât tatăl.

Legați în lanțuri, puși la muncă forțată, cerșetorie și bătuți, așa au fost găsite în 2016 la Berevoești mai multe persoane, transformate în sclavi. Potrivit DIICOT, victime ale grupărilor infracționale organizate specializate în infracțiuni de trafic de persoane și trafic de minori s-au dovedit a fi aproximativ 40 de persoane minore și majore recrutate începând cu anul 2008 prin constrângere, inducere în eroare, răpire sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau acestea. Iordache Ionuţ, Viorel Ivaşcu şi Gigi Barbu, toți din comuna olteană Tufeni, sat Stoborăști, s-au aflat printre victimele țiganilor din Berevoeşti.

Despre caz:

https://realitateaoltului.ro/2016/07/15/tineri-din-tufeni-si-falcoiu-sclavi-la-tiganii-din-berevoesti/

37 de suspecţi au fost implicaţi în dosarul de trafic de persoane. Astăzi, alte şapte persoane au fost condamnate în acest caz. Magistraţii Curţii de Apel Piteşti au decis pedepse cu închisoarea cuprinse între 5 ani şi 2 luni şi 18 ani şi 10 luni închisoare pentru trafic de persoane, trafic de minori şi constituire a unui grup infracţional organizat. Decizia este definitivă.

Potrivit DIICOT, victimele erau racolate sau răpite din locuri publice (de lângă biserici, gări şi autogări) sau chiar din propriile locuinţe şi ulterior transportate la domiciliile membrilor grupărilor, unde erau forţate să efectueze zilnic diverse munci şi activităţi atât în gospodăriile suspecţilor, cât şi în proximitatea localităţii. Aceştia trebuiau să măture în curte, să spele rufe, să îngrijească animale domestice, să taie ilegal arbori din pădurile din apropierea localităţii şi să transporte masa lemnoasă cu ajutorul cailor înapoi în gospodării, unde lemnele erau încărcate în autoutilitarele suspecţilor care se deplasau cu acestea în zona de sud a României (în principal în judeţele Giurgiu, Teleorman, Olt, Dolj). Victimele erau ameninţate şi lovite cu palmele, pumnii, picioarele, biciul şi diverse obiecte contondente, persoanele vătămate fiind aduse în stare de aservire şi lipsire de libertate în condiţiile în care acestea erau supravegheate permanent de către membrii grupărilor.

Procurorii mai susţin că, de cele mai multe ori, victimele nu primeau mâncare, iar când primeau li se ofereau resturi alimentare, erau legate (cu lanţuri sau chingi) sau încuiate pe timpul nopţii ca să nu fugă. Unor victime li se aplicau tratamente umilitoare – erau dezbrăcate complet şi udate alternativ cu apă rece şi caldă; erau legate de mâini şi picioare şi puse să mănânce de pe jos, erau puse să se bată între ele pentru amuzamentul suspecţilor, li se arunca mâncarea pe jos. De asemenea, există suspiciunea că unele victime au fost violate sau abuzate sexual.

În noiembrie 2018, şase persoane judecate în cazul sclaviei de la Berevoieşti au fost condamnate definitiv la pedepse cuprinse între 4 şi 10 ani, iar în septembrie 2017 alte cinci persoane au fost condamnate la închisoare cu executare în acelaşi dosar, pedepsele fiind cuprinse între trei ani şi cinci ani şi patru luni.

În octombrie 2017, Ionuț Ștefan Iordache, de 33 de ani din Tufeni, tinut în lanțuri de romii din Berevoiești, și-a omorât în bătaie tatăl. Înainte de a ajunge la rromii din Argeș, Ionuț făcuse închisoare pentru furt.

Mai multe:

Sclavul din Tufeni a devenit criminal. Află pe cine a omorât tânărul găsit în lanțuri de polițiști