Astăzi se plătesc despăgubiri pentru 100 de gospodării unde au fost omorâți porcii

163
Foto: arhivă, porci uciși la Rusănești

362.672 de lei este suma cu care sunt despăgubiți la nivelul județului Olt gospodarii ai căror porci au fost omorâți pentru a se preîntâmpina răspândirea virusului pestei porcine. Astăzi se fac plătițile pentru 100 de exploatații.

Cinci focare de pestă porcină africană au fost identificate în județul Olt, la porcii domestici din gospodării ale populației din localitățile Rusănești și Cilieni și la porcii mistreți din fondul de vânătoare 43 Frunzaru, de pe raza comunei Dăneasa, sat Pestra. Pentru a preîntâmpina răspândirea virusului, autoritățile au exterminat toate suinele din gospodăriile din Rusănești și din ferma de la Cilieni, proprietarii fiind despăgubiți. “În urma uciderii preventive a porcinelor din localitățile afectate de PPA din județul Olt, au fost întocmite 125 de dosare de evaluare aferente despăgubirii proprietarilor de porci afectați de PPA, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, respective H.G. 1214/2009, cu modificările și completările ulterioare. Doi proprietari din localitatea Rusanești nu sunt despăgubiți având în vedere că din ancheta epidemiologică efectuată de medicii veterinari s-a dovedit că aceștia nu au anunțat medicul veterinar de liberă practică împuternicit și nici DSVSA Olt despre moartea suinelor pe care le dețineau, fiind aplicate în cazul lor măsura sancționării contravenționale conform H.G. 1214/2009, cu modificările și completările ulterioare, în valoare de 3.000 lei.”, anunță Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.

Primele despăgubiri au fost plătite pe 7 decembrie pentru 23 de exploatații,  cu o valoare de 28.370 de lei, iar astăzi, potrivit DSVSA Olt, va fi achitată suma de 334.302 lei, aferentă celorlalte 100 de exploatații.