Ministerul Sănătății a extins programul de screening auditiv la nivel național. Testarea gratuită se va face şi la Slatina

96

Începând din această lună, toți copiii născuți în maternitățile de stat din România beneficiază de control auditiv gratuit, realizat cu aparatură medicală modernă. Testarea se va face şi la Slatina.

În fiecare an, circa 600 de de copii se nasc în România cu probleme de auz care, dacă nu sunt operați la timp, nu mai pot fi salvați. Numărul lor este unul estimativ, bazat doar pe numărul celor care au ajuns la medic. Doar o zecime dintre maternitățile românești efectuau până acum testare auditivă,  de cele mai multe ori părinţii neputând susţine costurile financiare necesare pentru a merge cu copiii la evaluări în centre mari sau să suporte costurile unor operații. Diagnosticarea târzie a problemelor de auz le reduce copiilor șansa la o viață normală. Don această lună, testări se vor face în fiecare judeţ al ţării.

“ Screeningul auzului la nou născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Pentru dezvoltarea sănătoasă a copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme în vederea asigurării în timp util a tratamentului adecvat. În luna octombrie, din banii pe care i-am obținut la rectificare am extins programul de screening auditiv deja existent în 17 spitale, astfel încât în fiecare județ să se realizeze screeningul auditiv. În luna următoare am început distribuirea echipamentelor, iar acum am început testarea gratuită a nou- născuților”, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Programul de screening auditiv al MS este implementat în 186 de maternități și secții de terapie intensivă ce îngrijesc nou-născuți. Acestea au fost dotate cu 286 de echipamente de testare auditivă. Ministerul Sănătății a alocat pentru acest program un buget de 2.550.000 lei, anunţând că în perioada următoare va demara o campanie de conștientizare și informare a publicului și cadrelor medicale privind necesitatea testării auzului la nou- născuți.

Două echipamente de screening auditiv prin otoemisiuni acustice au fost achiziţionate şi de către Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina.

Anul trecut, Oltul avea înregistrate circa 700 de persoane încadrate în grad de handicap cu probleme de auz, dintre care o zecime copii.