Telenovela pestei porcine africane de la Rusănești continuă din cauza incompetenței celor de la DSVSA Olt

440

Conducerea DSVSA Olt confirmă existența unui nou focar de pestă porcină africană la Rusănești. Acesta apare, culmea, după ce s-a raportat încheierea acțiunii de sacrificare a suinelor în comună. O scroafă cu mai mulți purcei a murit ieri din cauza acestei boli. De aceste animale autoritățile habar nu aveau. Culmea este că proprietarul a acesteia riscă să răspundă penal pentru că nu a raportat că le deține. Mai exact, omul trebuia să se ducă fuga la medicul veterinar concesionar și să-i raporteze animalele pentru că acesta e prea ocupat ca să aibă habar de ele, chiar și după două acțiuni de inventariere derulate în zonă.

Supărare mare pe șefii DSVSA Olt că presa îi acuză de incompetență în gestionarea focarelor de pestă porcină africană de la Rusănești în loc să le aprecieze munca depusă. Cu siguranță că lucrurile ar fi stat altfel dacă, onorabilii șefi ai acestei instituții în loc să trimită mascații peste locuitorii din Rusănești s-ar fi dus să stea de vorbă cu oamenii și să le explice ce și cum stă treaba cu această boală, de ce trebuiesc sacrificați porcii și de ce nu este indicată consumarea cărnii  de porc fără analize. Lipsa de comunicare cu localnicii reprezintă doar un aspect. La fel au stat lucrurile și în cazul comunicării cu ziariștii care aveau obligația să informeze populația despre situația creată. Dacă înainte de focar, întâlnirile aveau loc periodic, după acestea au dispărut, iar informațiile au fost obținute pe căi ocolite, fără garanția că ele sunt cele corecte.

O altă dovadă că lucrurile au fost prost gestionate o reprezintă apariția unui nou caz de pestă porcină africană la scurt timp după ce au raportat finalizarea acțiunii de sacrificare a animalelor din comună. Cică proprietarul nu le-a raportat și riscă acuzații penale. Medicul veterinar care trebuia să aibă cunoștințe despre ele, ce riscă? Angajații DSVSA Olt care au tot inventariat efectivele de acolo de două luni și nu aveau habar de ele au vreo vină, domnilor și doamnelor de la DSVSA Olt?

Nu așteptăm vreun răspuns că va fi în maniera modului în care ați acționat până acum!