DSVSA Olt: Cum puteți sacrifica porcii, cumpăra sau vinde carne de porc fără a risca sancțiuni

2350

Pentru că în această perioadă carnea de porc este la mare căutare, iar din cauza pestei porcine autoritățile sanitar-veterinare au impus o serie de restricții, amenzile fiind drastice pentru cei care nu le respectă, DSVSA Olt a emis un comunicat în care le explică oltenilor ce au voie și ce nu să facă.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

Aceasta înseamnă că, atât carnea cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

Este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului Pestei Porcine Africane (PPA).

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave !

Dacă porcul este bolnav, prin vânzarea necontrolată riscaţi să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii.

Porcul crescut în gospodărie, carnea și produsele din carne provenite de la acesta sunt interzise a fi comercializate!

În localitațile din județ în care nu evoluează focare de Pestă Porcină Africană sacrificarea porcilor în mod tradițional de către proprietari pentru consum familial nu este interzisă. Intră în obligația crescătorului de animale să informeze medicul veterinar de liberă practică împuternicit pentru ca acesta să facă examenul clinic al animalului înainte de sacrificare și pentru a fi înscris evenimentul atât documentar (formular declarare eveniment-F3), cât și în baza natională de date.

Reamintim crescătorilor de animale în general și de porci în special ca sunt obligați, conform legii, să informeze orice eveniment care duce la modificarea numarului de animale din gospodărie medicilor veterinari de libera practica și să solicite acestora identificarea pentru a fi introduși în baza natională de date (BND), de asemenea să le declare la Primarie pentru a fi înscrise în Registrul Agricol, astfel ca in contextul apariției unui focar de boala să poată fi despagubiți conform legii.

Restul operatiunilor de manipulare, transport a carcasei sau portiuni de carcasa intra strict în răspunderea crescatorului/cumparatorului, în sensul în care să asigure condițiile prin care să se prevină raspândirea unor boli cu contagiozitate mare, periculoase pentru sănătatea omului și animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscați sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului, numai dacă acesta este identificat și înregistrat.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Acesta il poate executa medicul veterinar de libera practica imputernicit sau medicii veterinari oficiali de la cele cinci CSVSAO din judet (Slatina, Bals, Caracal, Draganesti Olt si Corabia). Solicitantul trebuie sa prezinte crotalia animalului si cartea de identitate proprie. Taxa la CSVSAO este de 11,78 lei.

Probele se recoltează din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, limbă, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea costelor sau a sternului (de dimensiunea unei nuci).

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, garantează că acestea provin din abatoare autorizate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă.

De asemenea, înainte de achiziţionarea alimentelor de origine animală, din locuri specializate în acest sens, asiguraţi-vă că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea alimentelor neambalate o realizează cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor sau la DSVSA Olt la numarele de telefon 0372/753837; 0372/753838.