Parteneriat cultural Olt- Almeria: meșterii populari susțin ateliere deschise pentru tinerii români din Spania, expoziții și spectacole

156
foto:arhivă

În perioada 8- 17 decembrie, în localitatea spaniolă El Ejido, tradițiile, meșteșugurile, portul și cântul oltenesc vor fi la rang de cinste și împărtășite de meșterii și artiștii noștri românilor din Spania și nu numai. Parteneriatul Olt – Almeria va cuprinde lecții deschise de meșteșuguri, programe culturale cu specific popular folcloric tradițional (cântec popular, dans popular, bucătărie tradițională) pentru toate vârstele, proiecții de filme documentar-artistice și prezentări de carte.

„Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“ este genericul sub care timp de zece zile pe meleaguri spaniole va fi prezentat patrimoniul cultural, istoric, etnografic și spiritual al Oltului.

„Urmare unui parteneriat încheiat între Consiliul Județean Olt prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt și Asociación Socio-Cultural Romanati, organizație cu personalitate juridică și naționalitate spaniolă, având sediul social El Ejido, Provincia Almería, Spania, în perioada 8 – 17 decembrie 2018 se derulează în localitatea El Ejido din Provincia Almeria un proiect comun care pornește sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918 și prin care urmează să fie promovat, cunoscut și popularizat patrimoniul cultural, istoric, etnografic și spiritual al rezidenților de origine română proveniți din regiunea istorică a Olteniei dar și a celorlalți români care trăiesc și muncesc în Spania și sunt stabiliți aici definitiv. Aceștia trăiesc imperios nevoia de a simți, de a vorbi și de a li se vorbi românește, pentru a nu își pierde identitatea culturală și spirituală cu care au venit”, anunță Valeru Ciurea, consultant artistic CJCPCT Olt.

Proiectul cuprinde: realizarea unor expoziții și ateliere deschise în care meșteri populari din România să țină lecții deschise cu meșteșugurile lor copiilor români din Spania, să fie prezentate programe culturale cu specific popular folcloric tradițional (cântec popular, dans popular, bucătărie tradițională) pentru toate vârstele, proiecții de filme documentar-artistice și prezentări de carte Acțiunea începe în 8 decembrie, orele 17.00, la Centro de Usos Multiplos de Santo Domingo din El Ejido, Almeria unde atât rezidenții români cât și oficialități și cetățeni spanioni sunt invitați la un eveniment cum nu s-a mai organizat în această zonă în care trăiesc și muncesc foarte mulți români: o expoziție de fotografie cu imagini reprezentative Olteniei, din zona etnografică Romanați, o expoziţie cu port popular specific, cu ceramică specifică Văii Oltețului, (Oboga – Româna), cu ceramică de tip neolitic de Vădastra, cu obiecte sculptate tradiţional în lemn. De asemenea, pentru românii de aici, cei care duc dorul tradițiilor românești, vor avea loc prezentări ale unor meşteri populari și meșteșuguri tradiționale.

„Expoziția va purta titlul generic „Cultura populară și meșteșugurile tradiționale – punți de legătură pentru românii din Andalucia“ și va fi realizată în colaborare și cu participarea Consiliului Județean Olt prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt, Primăria Municipiului Slatina prin Centrul Cultural Eugen Ionescu Slatina, Asociația Culturală Center Inter Art. Centrul Internațional de Artă România, autorități publice locale din Spania, alte instituții ale statului spaniol și român.”, explică Ciurea.

Organizatorii solicită implicarea tuturor celor care doresc să ajute la constituirea fondului de carte al unei bibliotecii româno-spaniole, „El Libro Rumano” în El Ejido, Almeria dedicată copiilor rezidenților dar și tuturor persoanelor interesate, bibliotecă ce face unul din obiectivele asociației din cadrul programului „Citește românește, gândește românește, trăiește și simte românește“. Se pot dona diverse tipuri de lucrări, ziare, reviste, cărți sau suport audiovizual.