Dezvăluiri în cazul marelui furt de la Vama Olt: poliția sesizase neregulile la pază cu câteva zile înainte; complici printre angajați

401

De Ziua Naţională, 145 de baxuri de țigări de țigări, însumând milioane de țigarete, au fost furate din Vama Olt, tocmai captura polițiștilor din tirul răsturnat la Colonești pe 5 octombrie, depistat cu țigări aduse de un cetățean sârb din Ucraina ascunse-n pachete de detergent. Surse apropiate anchetei declară că cei de la vamă știau de neregulile de la sistemul de pază, poliția punând în vedere chiar cu câteva zile înainte de furt să remedieze problema.

Nu un bax sau două, ci 145 au cărat hoții din Biroul Vamal Olt pe 2 Decembrie, fără să trezească nicio suspiciune nimănui, deși vama are asigurată pază. Furtul cusut cu ață albă s-ar fi putut înfăptui numai cu complicitatea unui angajat, care a știut că acolo sunt țigările și cum să înșele sistemul de pază. Acest fir este urmărit și de anchetatori, care au un cerc de suspecți.

„În ziua de 1 decembrie 2018, în jurul orei 2.45, persoane necunoscute, prin escaladarea gardului împrejmuitor, au pătruns în incinta unui depozit amplasat în incinta Biroului Vamal Olt și prin forțarea sistemului de asigurare a ușii, au sustras 31 de baxuri de țigări pe care ulterior le-au abandonat lângă gardul despărțitor al unității. Lucratorii din cadrul Biroului Vamal Olt au sesizat ulterior că din incinta depozitului lipsesc un număr de 145 de baxuri de țigări. Se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Olt, Cristian Grigorescu.

Cei de la vamă cunoșteau faptul că sunt ușor de jefuit, mai ales că cu doar câteva zile înainte de a se da spargerea, polițiștii de la Ordine Publică- Compartimentul Servicii de pază au făcut verificări și au constatat o serie de nereguli, printre care și nefuncționarea camerelor de luat vederi, trasând sarcina remedierii problemei.

Țigările provin de la captura de pe 5 octombrie când, în urma unui accident rutier în care a fost implicat un tir cndus de un cetățean sârb, polițiștii din Olt au descoperit în cutii de detergent cca 8 milioane de țigarete de proveniență ucraineană, fără forme legale. Acestea au fost confiscate reprezentând cea mai mare captură de țigarete  din zonă, valoarea acestora fiind estimată la 500.000 euro.

Oamenii legii au descoperit țigaretele de contrabandă după ce unul dintre polițiști, care cunoștea limba sârbă, a ascultat o convorbire a șoferului cu o altă persoană.