Vin banii pentru porcii omorâți la Rusănești și Cilieni

654

Autoritățile încep în caeastă săptămână plățile oferite locuitorilor celor două comune afectate de pesta porcină drept despăgubire. La această data, sub restricție din cauza evoluției focarelor de pestă sunt localitățile Băbiciu, Scărișoara, Tia Mare și Cilieni.

„Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt informează asupra faptului că de la data apariției primului focar (23.11.2018) până în data de 03.12.2018 au fost eliminați un număr de 590 porci, conform planului de măsuri aprobat pentru combaterea Pestei Porcine Africane (PPA) și a procedurilor din manualul operațional de combatere a acestei boli. De la animalele eliminate au fost prelevate probe, acestea fiind expediate către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, iar carcasele au fost ecarisate. Și astăzi echipele de medici veterinari sunt în localitatea Rusănești pentru verificarea exploatațiilor unde proprietarii nu au fost găsiți acasă. „, anunță DSVSA Olt.

Potrivit autorităților, toți proprietarii exploatațiilor de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane vor fi despăgubiți conform legii. Potrivit DSVSA Olt, pâna ieri au fost întocmite 115 dosare de despăgubire, dintre care 29 cu valoare totală de 63.830 lei au fost finalizate. „Se preconizează că primele plăți pentru despăgubirea proprietarilor animalelor afectate de PPA se vor face spre sfârșitul acestei săptămâni. Un număr de 86 dosare de despăgubire este în curs de soluționare.”, arată instituția.

La acestă dată se afla sub restricție din cauza evoluției focarelor de pestă localitățile Băbiciu, Scărișoara,  Tia Mare și Cilieni, zone în care sunt impuse măsuri de punere sub supraveghere sanitară veterinară a exploatațiilor, restricții de mișcare din și către exploatațiile din interiorul localitaților și între localități, a animalelor, a unor materiale susceptibile de a fi contaminate (ex.carcasele, furajele, gunoiul de grajd, tulbureala etc.), sunt instalate dezinfectoare la intrarea și ieșirea din exploatații și filtre rutiere.

Autoritățile mai informează că situația în județul Olt este staționară sub aspectul evoluției pestei, nemaifiind înregistrate alte suspiciuni de boală.