Poliția: silicoanele nu împiedică purtarea centurii de siguranță fără certificat medical

73

MAI se folosește de orice idee inspirată pentru a atrage atenția șoferilor în privința respectării legislației rutiere. Ultima postare pe rețeaua de socializare țintește purtarea centurii de siguranță, stârnind mii de reacții și sute de distribuiri.

După campania “Moartea adoră live-urile făcute la volan” din Gorj, o altă campanie atrage atenția, de data aceasta poliția folosindu-se de unul dintre motivele invocate de șoferițe pentru nepurtarea centurii de siguranță: silicoanele. Printr-o postare pe pagina de socializare, Ministerul Afacaerilor Interne readuce în atenție categoriile de șoferi care sunt exceptate de la purtarea centurii de siguranță. Iar postarea nu a trecut neobservată, stârnind numeroase reacții și distribuiri:

Dialog între un polițist, o șoferiță și el(pasager):

-Bună ziua! De ce nu purtați centura de siguranță?

-Pentru că mi-am pus silicoane.

-Aveți un certificat medical în acest sens?

-Păi, nu se vede? De ce îmi trebuie certificat?

-Pentru că numai medicul poate recomanda să nu purtați centura în astfel de cazuri! Și domnul de lângă dumneavoastră tot cu silicoane?

-Ce vreți să insinuați? Ne luați la mișto…

-Absolut deloc, dar nici el nu are centura pusă!”

Pentru a elimina toate discuțiile referitoare la portul centurii de siguranță, vă readucem aminte că sunt exceptate de la această obligație următorii:

– conducătorii auto care execută manevra de mers înapoi;

– femeile în stare vizibilă de graviditate;

– conducătorii de autoturisme care execută servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transportă pasageri;

– instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice;

– examinatorul în timpul desfașurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere;

– persoanele care au certificat medical în care să fie menționată afecțiunea care contraindică purtarea centurii de siguranță.

ATENȚIE! Dacă se constată folosirea frauduloasă a unei astfel de adeverințe, este caz penal care se pedepseste cu închisoarea, atât pentru sofer, cât și pentru medicul care a eliberat-o!”.

Nepurtarea centurii de siguranță este una dintre cele mai întâlnite încălcări ale legislației rutiere. De banala centură de siguranță atârnă viața noastră- aceasta reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, riscul de a fii aruncat prin parbriz în momentul unui impact. Statisticile arată că în accidentele din România mor anual 1.800 de persoane, mulți pentru că n-au avut centura de siguranță.