Autoritățile oltene simulează distrugerea unui focar de pestă la oi și capre, în Cilieni

220

Mâine, DSVSA Olt va desfășura un exercitiu de simulare în situația apariției pestei micilor rumegătoare. În România nu evoluează această boală, însă este răspândită la vecinii bulgari

“În contextul epidemiologic actual, al răspândirii Pestei Rumegătoarelor Mici  (PRM) în Bulgaria, în data de 14.11.2018, DSVSA Olt organizeaza un exercițiu de simulare al măsurilor care urmează a fi întreprinse de autorități în cazul apariției unei suspiciuni sau a unui focar de PMR judetul Olt. Acest exercițiu se desfasoara la o exploatatie de tip A de ovine si caprine din localitatea Cezieni, judetul Olt”, a anunțat Veronel Bolborea, directorul DSVSA Olt.

La exercițiu vor participa reprezentanti ai DSVSA Olt, medici veterinari oficiali, medicul veterinar de liberă practică împuternicit din comuna Cezieni, reprezentanți ai primăriei, reprezentanți ai Centrului Local de Combatere a Bolilor, respectiv din cadrul Instituției Prefectului, ai Inspectoratului de Poliție Județean, ai Inspectoratului Județean al Jandarmeriei.

“Scopul acestui exerciţiu este de a testa aplicabilitatea Manualului Operaţional pentru  intervenția în focarele de PRM la nivel local, viteza de reacție și capacitatea structurilor din cadrul DSVSA Olt și a celor din cadrul celorlalte instituții, de a conlucra, în cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor”, informează DSVSA Olt.

Pe lângă acțiunile de informare, exercițiul va viza și simularea unei intervenții propriu-zise în cadrul unei exploatații.

Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul. În cazul apariției bolii, pierderile economice sunt importante, generate de interzicerea sau limitarea deplasării acestor rumegătoare, exportul, importul şi creşterea în exploataţii intensive. În caz de apariţie a bolii, în ţări indemne, se recurge la eliminarea efectivului afectat. În ţările în care boala evoluează frecvent, animalele bolnave se izolează și, eventual, se supun tratamentului cu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor bacteriene secundare sau se sacrifică. Se aplică dezinfecţia şi vaccinarea animalelor sănătoase.

Autoritățile sanitar-veterinare au solicitat crescatorilor din judetul Olt, implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare, să acorde maximă atenție instrucțiunilor pentru a proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală, iar orice suspiciune de boală să fie notificată în cel mai scurt timp DSVSA Olt si medicului veterinar.