1.160 de locuri de muncă la cules de mazăre, căpșuni și roșii în Danemarca, Portugalia, Spania și Olanda. Oltenii, așteptați să se înscrie

238

Selecțiile pentru muncitori în agricultură în Spațiul Economic European, Campania 2019, sunt în toi. În acest moment, oferte vin din Spania, Danemarca și Olanda, care caută culegători de căpșuni, mazăre și roșii.

1.160 de muncitori în agricultură sunt căutați în acest moment de către angajatori din Spania, Danemarca și Olanda, oltenii interesați să muncească la cules de căpșuni, mazăre sau roșii fiind așteptați la sediul Agenției Județene pentru Oucparea Forței de Muncă Olt, compartimentul Eures, să se înscrie. Un angajator danez va veni chiar la Slatina să selecteze personalul de care are nevoie, oferta sa cuprinzând 100 de locuri de muncă în Danemarca și 100 în Portugalia.

Campania agricolă 2019 în afara granițelor va începe mai devreme decât în România, din februarie fiind demarate contractele în Spania, spre exemplu, iar selecția de persoanl este în toi. Un angajator spaniol caută 800 de muncitori necalificați pentru culesul căpșunilor, 400 de locuri fiind destinate femeilor, iar restul cuplurilor. 1 decembrie este ultima dată de înscriere. Contractele sunt pe perioada de 3 luni de zile, cu începere de la mijlocul lunii februarie 2019, salariul oferit fiind de 40,43 euro brut/zi, cu reținerea impozitului de 2%, cheltuieli utilități 1,6 euro/zi și asigurării sociale 113 euro/lună. Salariul se plătește la două săptămâni prin transfer bancar, angajatorul oferind cazare gratuită.

O altă companie spaniolă caută, tot pentru culesul căpșunilor, 150 de femei, 20 noiembrie fiind termenul de înscriere. Contractul este pentru perioada 1 februarie  – 31 mai 2019, cu salariu de 40,43 euro brut/zi și cazare gratuită. Se oprește din salariu: impozit pe venit=2%, asigurare socială=113 euro/lună, cheltuieli utlități) 1 euro/zi.

Un angajator danez caută 100 de culegători de mazare pentru o filială din Portugalia. Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă, în lădițe, caserole cu gramaj specific. Salariul minim pe lună/persoană este de 700 euro brut, iar dacă se culege mai mult de 1.950 kg în 173 de ore, se va plăti, pentru fiecare kg. cules în plus, 0,30 euro/kg, ca bonus. Cazarea se face în case echipate cu toate utilitățile, taxa fiind de 100 – 120 euro/lună. Contractul este pe perioada martie – iunie 2019, termenul de depunere a dosarelor fiind 10 decembrie.

Același angajator danez caută tot 100 culegători de mazăre pt Danemarca. Plata muncii este în funcție de cantitatea culeasă în ladițe, caserole cu gramaj specific. Salariul este 0.6 euro brut/kg + 12,5% alocație de concediu. Cazarea se face în rulote, iar taxa pe zi este de 8 euro. Contractul este pentru perioada iunie – octombrie 2019, termenul de depunere a CV-ului fiind 10 decembrie.  „Candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română sau engleză, cu poză inclusă, pe adresa de e-mail: work@greenpeas.dk. Preselecția CV-urilor aplicanților se va face de către angajator, apoi se va proceda la  invitarea la selecție a persoanelor, în timp util, de către consilierii EURES. Detalii referitoare la data, locul şi programul selecţiei vor fi trimise NUMAI persoanelor invitate. Nu sunt admise alte persoane la interviu. Instrucțiunile de aplicare se găsesc pe website-ul: www.My-greenpeas.com. Selecţia va avea loc în prima jumătate a lunii decembrie la Slatina. “, menționează consilierul Eures, Elena Țane.

Și din Olanda vine o ofertă de muncă în agricultură, la cules de roșii, fiind căutați 10 muncitori cu vârste de peste 22 de ani. Salariul oferit este de 9,59 euro brut /oră, cu plata săptămânală. Se oferă locuință contra cost- 81euro pe săptămână și asigurare de sănătate plătită de angajator, precum și posibilitatea participării la un curs gratuit de limba olandeză. 14 noiembrie este ultima dată de înscriere.