Amfiteatrul Liceului Pedagogic a intrat în reabilitare

160

După 20 de ani, Amfiteatrul fostului Colegiului Național Vocațional „Nicolae Titulescu” Slatina (cunoacut ca Liceul Pedagogic), actual liceu teoretic, aflat într-o stare avansată de degradare, a intrat în reabilitare. Fondurile pentru hidroizolație, termoizolație și termosistem au fost alocate de la Primăria Slatina, din bugetul local.

Singurul amfiteatru din județ în care se suțin audiții muzicale ale elevilor de la Școala de Muzică n-a mai fost reparat sau modernizat din 1998, frumusețea actului cultural de pe scenă fiind umbrită de mirosul de mucegai, frig, umezeală, întuneric, scaune rupte, infiltrațiile de apă captată într-un colț în lighean și, mai presus de toate, pericolul ca oricând plafonul să se prăbușească peste elevi și spectatori. Cândva o mândrie a urbei, amfiteatrul liceului în cadrul căruia funcționează Școala de Muzică și Arte Plastice a ajuns acum într-o stare deplorabilă.

Pentru ca acest edificiu planificat la construire pentru viitorul liceu de muzică (un vis mort din fașă) să fie reabilitat, Primăria Slatina a alocat fondurile necesare, însumând 400.000 de lei pentru studiu fezabilitate, proiect la faza tehnică și lucrări– hidroizolație, termoizolație și termosistem. Lucrările au fost demarate de curând.

Amfiteatrul slătinean a fost construit în 1980, după modelul unei construcţii din Timişoara, fiind al patrulea amfiteatru fonic din ţară, placat cu lemn şi cu acustică bună, fără a fi nevoie de staţie sau microfon. Clădirea era planificată pentru viitorul Liceu de Muzică, la Slatina funcţionând din 1960 Şcoala de Muzică şi Arte Plastice, avându-l drept patron spiritual pe marele pianist Dinu Lipatti, cel care şi-a petrecut până la vârsta de 15 ani verile aici, oraşul natal al mamei sale. Un proiect mort din faşă, după mai bine de o jumătate de secol reşedinţa Oltului neavând liceu de muzică, deşi şcoala a format numeroşi profesori de muzică şi muzicieni, cel mai renumit cursant fiind soprana Felicia Filip.