Legea inițiată de senatorul de Olt Siminica Mirea, aprobată: Copiii sub 7 ani, scoşi din centrele de plasament

875

Camera Deputaţilor a votat legea care prevede creşterea vârstei minime de la 3 la 7 ani pentru trimiterea copiilor din sistemul de protecţie în servicii de tip rezidenţial. Printre inițiatorii propunerii legislative se numără și senatorul de Olt Siminica Mirea.

Potrivit reglementării actuale, copiii sub 3 ani nu pot fi plasaţi în sistem rezidenţial, ci numai în asistenţă maternală sau familii de plasament. Mai mulți parlamentari, printre care și senatorul PSD de Olt Siminica Mirea, au apreciat că e important să fie crescută vârsta, arătând că centrele de plasament de tip rezidențial au un efect demonstrabil nociv asupra copiilor din sistem, iar costurile statului român cu plasarea copiilor în centre sunt de şase ori mai mari decât dacă minorul este plasat în familia extinsă sau substitutivă şi de trei ori mai mari decât plasamentul la asistenţi maternali.

Astfel, potrivit noii legi, plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani va putea fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidenţial fiind interzis.

În România există 150 de centre de plasament, iar țara noastră are încă una dintre cele mai mari rate de copii în centre de plasament din Europa. Toți cei 19.000 de copii din centre de tip rezidențial urmează să fie mutați în centre mici de tip parental, la asitenți sociali sau în plasament la familii, iar centrele vechi de plasament tip rezidențial ar urma să fie închise până în 2020.