Astăzi începe oficial sezonul rece, iar proprietarii de autovehicule sunt atenţionaţi de către poliţie că trebuie să-şi schimbe anvelopele cu cele de iarnă pentru creşterea siguranţei rutiere.
În prima zi de sezon rece, poliţia a demarat campania de înştiinţare a şoferilor privind obligaţia de a circula pe vreme rea cu anvelope de iarnă. Recomandarea este însoţită şi de avertismentul privind sancţiunea pe care o riscă cei care nu respectă legea. „Pentru că „Winter is coming” (iarna nu-i ca vara, adaptare autohtonă), vă rugăm să aveți deja în vedere schimbarea anvelopelor cu cele specifice sezonului rece. Recomandarea este ca de la 1 noiembrie să faceți acest lucru. Repetăm, RECOMANDARE! Totuși, vă reamintim că este obligatoriu să circulați cu astfel de anvelope pe drumurile publice acoperite de polei, zăpadă, gheață. P.S. Sancțiunea constă în reţinerea talonului auto şi amendă cuprinsă între 652,5 şi 1.305 de lei”, specifică MAI în cadrul campaniei de informare, explicând pe înţelesul tuturor care sunt cele 5 simboluri pe care trebuie să le prezinte o anvelopă de iarnă: M+S, M/S, M-S, M.S, M&S, însemnând Mud – noroi şi Snow – zapadă.
În Româniaa, este obligatoriu să se utilizeze anvelopele de iarnă în cazul conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, dar și în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto. În acest ultim caz, este obligatorie și utilizarea lanțurilor sau alte echipamente antiderapante certificate.
Conform legislației, în România, în sezonul rece, utilizarea cauciucurilor de iarnă nu este condiţionată de o anumită perioadă de timp, ci doar de starea carosabilului. Se recomandă a se schimba anvelopele de vara cu cele de iarna la temperaturi sub 7° C. Anvelopele de iarnă asigură o aderență superioara și o manevrabilitate sporită, reducănd distanța de frânare în timpul iernii.