O primărie din Olt caută voluntari să-mbrace costume de daci și romani pentru un festival istoric

1085
foto: Festivalul Roman Apulum

4 zile din anul viitor satul Reșca din comuna Dobrosloveni se va întoarce în Evul Mediu, redevenind fosta capitală a Daciei Inferioare, cu daci și romani, lupte, dansuri sau mâncare specifică. Pentru Festivalul Roman- Dacia- Traiana, primăria înscrie voluntari reenactori și a scos la concurs posturile de coordonator de proiect și expert în turism.

Primăria Dobrosloveni, beneficiara unui imens tezaur moștenit de la înaintași, va organiza un living history (istorie trăită, vie), readucând la viață perioada care i-a adus celebritatea. O reconstituire istorică a vremurilor când era capitala Daciei Inferioare, eveniment ce se va întinde pe patru zile. Pentru festivalul organizat în cadrul unui proiect româno-bulgar, administrația a deschis înscrierea voluntarilor care să îmbrace costumele specifice și să participe la activități.

“Dobrosloveni, 2019- Anul în care timp de 4 zile se desfășoară în Satul Reșca, Festivalul Roman – Dacia -Traiana în cadrul proiectului “Welcome to The Middle Ages”. Proiectul cuprinde reconstituirea unor scene de luptă între daci și romani. Nu or să lipsească demonstrațiile, dansurile, gastronomia, atelierele și alte activități specifice perioadei antice. Odată cu lansarea acestui proiect vrem sa faci și tu parte din echipa noastră. Te așteptăm ca voluntar dornic de cunoaștere și competiție pentru a îmbrăca unul din costumele care vor fi achiziționate în cadrul proiectului”, a anunțat administrația locală.

Pentru implementarea proiectului, primăria recrutează un coordonator de proiect şi un expert în turism. 2 noiembrie este termenul limită de depunere a dosarelor, concursul urmând a fi organizat pe 12 noiembrie și constă în proba scrisă și proba practică de calculator, eliminatorie.

Proiectul “Welcome to The Middle Ages”, de aproape 500.000 de euro în total, prevede un festival care să reconstituie o sărbătoare a romanilor la Dobrosloveni și un festival ce va reconstitui evenimente din perioada medievală în localitatea Mezdra din Bulgaria. Festivalul din Olt va avea loc până la finalul lunii iunie 2019 și va cuprinde spectacole cu reenactori ce vor reconstitui scene de luptă, obiceiuri, ocupații, jocuri, meșteșuguri din vremea romanilor.

În comuna Dobrosloveni se afăa unul dintre cele mai mari situri arheologice de la sud de Carpați, situl Romula, unde au fost descoperite importante vestigii din epoca romană.