Oltenii între 40 – 49 ani, cei mai mulți șomeri. Majoritatea provin din mediul rural

59

10.252 de șomeri se aflau înregistrați în evidențele AJOFM Olt la finele lunii septembrie, statistică dată publicității ieri. Cei mai mulți, 80%, sunt din mediul rural, iar categoria de vârstă care se declară oficial în căutarea unui loc de muncă solicitând ajutor de la instituția abilitată, este cea a persoanelor între 40- 49 de ani.

La nivelul județului Olt, și nu numai, cererea și oferta de muncă nu se „pupă”. În timp ce sute de locuri de muncă stau vacante perioade îndelungate, mii de olteni îngroașe rândul șomerilor. Mulți nedeclarați nici la forțele de muncă. Numărul celor care recunosc oficial că își caută de lucru  atingea la finele lunii septembrie, potrivit ultimei raportări a Agenției Județenme pentru Oucparea  Forței de Muncă Olt, 10.252 persoane (6,34% rata şomajului), dintre care 1.065 beneficiari ai ajutorului de șomaj.

În ceea ce privește mediul de rezidență, 8.220 șomeri provin din mediul rural și 2.032  sunt din mediul urban. „Șomerii cu studii primare si fără studii au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Olt (37%), urmat de cei cu studii gimnaziale (33%), iar 15% au absolvit liceul. Șomerii cu nivel de studii profesionale/arte si meserii reprezintă 14% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii superioare sunt 1,3%.  Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 4.128 persoane foarte greu ocupabile, 5.461 greu ocupabile, 523 mediu ocupabile, iar 140 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.”, declară Elena Iordacvhe, purtătorul de cuvânt al AJOFM Olt.