UIMITOR RO-ALERT nu funcționează în caz de cutremur

145

Pagina de socializare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a fost luat cu asalt de către utilizatorii nemulţumiţi de sistemul RO-ALERT. Acesta  nu a transmis, în această dimineață avertizarea privind producerea cutremurului de 5,8 pe Richter, care a avut loc în zona Vrancea și care s-a simțit în aproape întreaga țară. Sistemul nu a fost creat pentru alertarea populaţiei în caz de cutremur, a venit reacția promptă a celor de la ISU care gestionează proiectul.

Internauții şi-au exprimat nemulţumirea privind sistemul de avertizare RO-ALERT, majoritatea dintre ei având impresia că acesta trebuie să funcţioneze şi  în caz de cutremur.

“Ro-Alert , o bătaie de joc la adresa populatie , doar sa mai stoarcem niste bani “, a comentat un internaut, pe pagina de Facebook a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) .

“RO -ALERT doarme?”, a întrebat retoric o altă persoană.

“Unde sunt mesajele cu ro alert? Păi ce facem am investit bani degeaba???”, a postat altcineva.

“Vine si roalert, da mai târziu, după ora 8 cand ajung angajații. Acum nu avea cine sa apese butonul rosu, erau toti acasa la somn”, a scris ironic un alt internaut.

“Sunteți buni ăștia de la RO ALERT, nu era vorba sa ne anunțați la timp ? ne spuneți acum dupa ce a fost cutremurul ? ne-ați înnebunit de nu știu câte ori pe zi cu acea notificare de teste si acum nimic ????”, a criticat o altă persoană.

“Aplicatia RO-Alert ce anunta, evenimente de pe Marte…??? Stiu ca scuze se vor gasi mereu, dar adevarul e nimic nu functioneaza in tara asta…”, a completat alta.

“Ro-alert nu e pentru Cutremure, e pentru Tsunami, Uragane, Explozii nucleare d-astea de se întâmplă des în România”, a comentat ironic un bărbat.

Într-o intervenţie telefonică la Digi24, Arafat a subliniat că sistemul nu este menit să alerteze populaţia în caz de cutremur, atât din cauza timpului foarte scurt şi imposibilităţii de a afla exact când se va produce unul, cât mai ales pentru că aceste alerte ar induce panică în rândul locuitorilor şi ar face mai mult rău decât bine

Sistemul RO-ALERT permite difuzarea de mesaje de tip Cell Broadcast pentru avertizarea şi alarmarea populaţiei în situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale.

Sistemul  este folosit în situaţii majore în care viaţa şi sănătatea cetăţenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundaţii ameninţătoare, atac terorist sau alte situaţii care ameninţă grav comunităţile.   Sistemul RO-ALERT este implementat pe teritoriul României de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, ca urmare a Ordonanţei de urgenţă nr. 72 din 5 octombrie 2017.

Cum funcționează Sistemul RO-ALERT

– Difuzarea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Difuzarea rapidă a mesajelor către toţi utilizatorii aflaţi în arealul ameninţat chiar în condiţii de congestie a reţelelor operatorilor de telefonie mobilă;

– Afişarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil fără a fi necesară vreo intervenţie a utilizatorului;

– Repetarea ciclică a mesajelor de alertare la intervale de timp;

– Receptarea mesajelor de avertizare şi de către terminalele aflate în roaming pe teritoriul României;

– Acurateţea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informaţiilor furnizate de surse autorizate.