Stănescu aduce bani europeni pentru investitorii români

118

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a semnat, ieri, Actul Adiţional la Acordul de Finanţare a Iniţiativei pentru IMM în România. Documentul prevede ca Fondul European de Investiţii (FEI) să pună la dispoziţia băncilor o sumă de până la 150 de milioane de euro, în vederea acordării de împrumuturi investitorilor.

Colaborarea dintre România și Fondul European de Investiții a demarat în urmă cu doi ani. Pe 20 octombrie 2016, țara noastră a semnat cu FEI,prin intermediul Ministerul Dezvoltării regionale și Administrației Publice (MDRAP),  un Acord de finanțare cu privire la Inițiativa IMM din România, pentru stabilirea condițiilor de participare a României la Inițiativa IMM – Instrumentul de Garantare Neplafonată. Durata documentului a for de un an.

Între timp, a intrat în vigoare Regulamentul UE 2018/1046 („Regulamentul Omnibus”), care oferă, între altele, posibilitatea de a folosi Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR, care finanțează Programul Operaţional Regional, gestionat de MDRAP) pentru a asigura contribuția financiară la garanțiile neplafonate până în 31 decembrie 2023.
Ţinând cont de implementarea cu succes de până acum a Inițiativei IMM în România, Autoritatea de Management și-a exprimat interesul pentru alocarea unor resurse suplimentare în sumă de până la 150 de milioane de euro (prin act adiţional).
FEI și băncile creditoare vor conveni asupra unei perioade de disponibilitate (de regulă, de până la 3 ani), pe durata căreia tranzacțiile pot fi incluse în portofoliu și care se încheie nu mai târziu de 31 decembrie 2023.

În acest sens, ieri, Ministerul Dezvoltării Regionale, prin vicepremierul Paul Stănescu, și FEI au semnat un acord cadru ce permite băncilor să acorde IMMurilor din țara noastră credite pentru investiții.