Colecția de obiecte realizate din obuze, proiectile sau grenade, expusă la Muzeul Județean

236

Un colecționar își va expune la Muzeul Județean Olt, dar și în fața Prefecturii Olt, colecția impresionantă de obiecte la a căror realizare s-a folosit ca materie primă muniție de război. Colecția va putea fi admirată în perioada 25 octombrie- 20 decembrie la muzeu, iar pe platoul administrativ de Ziua Armatei Române.

Au luat obuze, proiectile, grenade, cartușe, în timpul și după primul război mondial, și le-au transformat cu ingeniozitate și măiestrie în vaze pentru flori, râșnițe de cafea, brichete, spirtiere, veioze, sfeșnice pentru lumânări, căni pentru cafea sau ceai ș.a. Artiști au fost soldați, prizonieri de război anonimi sau invalizi de război, iar obiectele fac acum parte din colecția inginerului Cristian Dumitru, fiind achiziționate pe parcursul a 25 de ani din târguri de antichități, consignații, de la centre de colectare a fierului vechi din România și din Europa (Franța, Germania, Italia, Belgia) fiind încadrabile în ceea ce la nivel european face parte din conceptul „Trench Art – Arta Tranșeelor”, fenomen artistic practicat însă mai puțin cunoscut în România.

Publicul interesat să admire 200 de astfel de lucrări este invitat la Muzeul Județea Olt, care va găzdui expoziția „100 de ani de Arta Tranșeelor“, vernisajul având loc joi, 25 octombrie, ora 13.00 la sediul de pe str. Ana Ipatescu. Un stand expozițional cu obiecte „Trench Art” va fi organizat pe platoul din fața Prefecturii și Consiliului Județean Olt cu prilejul ceremoniilor militare desfășurate de Centrul Militar Județean Olt în ziua de 25 octombrie 2018 începând cu ora 11,00.

Expoziția cuprinde și 20 de obiecte precum căni din proiectil de tun, sfeșnice pentru lumânări, suport toc de scris, brichetă din cartuș, aparținând căpitanului slătinean Ioan Călugăru (pe ele fiind gravate anul și inițialele numelui și prenumelui posesorului „I.C. 1917”), cască de soldat german din al doilea război mondial folosită ca veselă, fotografii ale Regimentului 3 Olt înainte de plecarea în primul război mondial (20 august 1916), carte poștală de pe frontul din Moldova datată „9 februarie 1917, orele 12 noaptea”, semnată de „ofițerii Regimentului 43 Infanterie Olteni”, Albumul Patriotic întocmit locotenent-colonelul Nicolae Teodorescu, Comandantul Centrului de Recrutare Olt (1927) cu imagini inedite de la inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu în Slatina la 31 mai 1925, eveniment onorat cu prezența de Regina Maria a României, Registru cu Brevetele de Înaintare în grad și decorare ale colonelului Ioan Călugăru, uniforme ale armatei române din cele două răzoaie mondiale, Tablou cu Ofițerii Regimentului 3 Dorobanți Olt în anul 1935 ș.a.

Una dintre piesele de rezistență ale expoziției este o pală de elice a unui avion IAR 39, al armatei române. Piesa a fost recuperată din casa unui mecanic de avion participant la cel de-al doilea război mondial care şi-a dorit să ajungă monument funerar, dar pentru că nu avea statutul de pilot, de teama comuniştilor, a ascuns-o, fiind recuperată de ing. Cristian Dumitru prin anii ’90, de la moştenitorii acestuia.

Expoziția este organizată cu ocazia Centenarului Marii Uniri și Zilei Armatei Române.