Cu tezaurul păstrat la mansardă, Romula vrea un muzeu de sit

231

Fosta capitală a Daciei Inferioare, actuala comună olteană Dobrosloveni, este deținătoarea unui adevărat tezaur, mii de vestigii dacice și romane zăcând împrăștiate prin pământul localității, iar cele descoperite fiind expuse în mansarda Centrului de Informare Turistică. Însă cea mai importantă este Romula- cel mai mare oraș roman de la sud de Carpați, un șantier arheologic ce merită să aibă un muzeu de sit, obiectiv urmărit de conducerea administrativă.

Șantierul arheologic de la Romula se închide, așteptând să treacă iarna, iar autoritățile din Dobrosloveni se ocupă să protejeze cât mai bine, după posibilități, acest tezaur. La finalul unui alt rând de descoperiri, pornesc demersurile pentru un muzeu de sit în care să fie expuse miile de obiecte descoperite pe cele 304 hectare ale Romulei.

„Credem că este momentul să vorbim și de Zilele porților închise pe șantierul arheologic de la Romula, după ce campania de cercetari arheologice s-a incheiat. Sunt zile în care Primăria Comunei Dobrosloveni continuă să asigure 24 de ore din 24 securitatea structurilor arheologice descoperite în utlimii ani, cercetate și protejate provizoriu cu finanțarea Muzeului Județean Olt. Credem că este momentul să vorbim despre necesitatea unui Muzeu de sit la Romula. Romula merită un muzeu chiar și doar pentru faptul că în anul jubiliar al mileniului la Roma (248 d.Hr.), Filip Arabul – împăratul Imperiului Roman era la Romula, pe care o numea orașul său (colonia sua). În depozitele arheologice nevăzute stau mii de obiecte din ceramică, bronz, argint, fier, os, sticlă, piatră care au nevoie de un muzeu, unde să fie expuse spre a putea fi văzute. Pentru ca toate lucrurile bune din ultiimi ani să continue și să se dezvolte, Romula – cel mai mare oras roman de la sud de Carpati, are nevoie urgentă de un muzeu de sit.”, a postat Centrul de Informare Turistică Dobrosloveni.

În comuna olteană există un muzeu amenajat de către primărie în mansarda centrului de informare, însă tezaurul de aici merită mai mult decât un muzeu în podul unei clădiri.

Despre acest muzeu:

Muzeul de la mansardă