Copiii, învățați la școală să dea block agresivității pe net. Organizația Salvați Copiii îi învață pe profesori cum să-i prevină pe elevi

155

Fiecare utilizator de internet poate fi victimă a cyberbullying-ului, 45% dintre copii și adolescenți fiind hărțuiți măcar o dată în mediul online. Pentru a folosi internetul într-un mod creativ, util și sigur, în cadrul programului național Ora de Net, Organizația Salvați Copiii dă strat proiectului educațional „Dă BLOCK agresivității!”.

În perioada 9 octombrie – 9 decembrie, cadrele didactice din învățământul primar, gimnazial și liceal sunt invitate să se alăture proiectului educațional „Dă BLOCK agresivității!”, o inițiativă națională lansată în cadrul programului european Ora de Net și susținută de Orange România. Pentru a reduce și combate fenomenul de cyberbullying, echipa Ora de Net pune la dispoziția cadrelor didactice un pachet de resurse care conține atât o serie de clipuri video care abordează acest subiect, cât și planuri pentru 3 lecții care pot fi implementate la clasă cu elevii.

Studiile realizate de către Organizația Salvați Copiii arată că 90% dintre copii folosesc cel puțin o rețea de socializare, o treime au profil public, 45% au fost hărțuiți în mediul online, iar 69% din copiii români declară că au fost martorii unei astfel de situații de cyberbullying. Cyberbullying-ul este un comportament agresiv intenționat care este menit să provoace disconfort sau durere, implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă și se manifestă repetitiv, regulat prin intermediul dispozitivelor tehnologice. Spre deosebire de situațiile clasice de bullying, în care comportamentul se oprește la un moment dat iar situația umilitoare sau agresivă se încheie, hărțuirea online pare să fie fără sfârșit.