VIDEO/ Bătrân CARBONIZAT pe câmpul unde a dat foc vegetaţiei uscate

418

Un bătrân a murit astăzi într-un incendiu pe care l-a provocat pe câmp încercând să ardă resturile vegetale. Pompierii l-au găsit carbonizat.

Pompierii Stației Scornicești, cu două autospecială de stingere cu apă și spumă, au intervenit pe un câmp din comuna Bărăști, sat Lăzărești, la un incendiu de vegetație uscată. Din păcate au ajuns prea târziu pentgru a-i salva viaţa celui care a provocat incendiul.

„La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta pe aproximativ un hectar, la vegetație uscată. Proprietarul terenului, în vârstă de 71 de ani, din comuna Bărăști, a fost găsit în zona în care se manifesta incendiul, decedat cu arsuri pe întreaga suprafață a corpului.”, declară Alin Băsăşteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.

Pentru a evita pe viitor asemenea tragedii sau pagube importante, ISU Olt reaminteşte oltenilor prevederile legale pe care cetățenii, instituțiile și operatorii economici trebuie să le cunoască:

 • Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
 • Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională între 3.000 – 50.000 lei.
 • Conform Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.
 • Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
 • izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
 • asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
 • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.