Un nou pericol pentru crescătorii de animale: pesta oilor și caprelor

170

Autoritățile oltene au alertat crescătorii de animale, medicii veterinari, agenții economici care fac comerț cu oi sau capre din Bulgaria, dar și primăriile cu privire la pericolul pestei la rumegătoarele mici. Comerțul cu două regiuni bulgare a fost interzis.

70% mortalitate aduce pesta la rumegătoarele mici, iar în contextul în care în Bulgaria au fost confirmate circa o sută de cazuri, autoritățile oltene au intrat în alertă. În Olt, există 2.385 de exploataţii nonprofesionale de ovine, cu un număr de 138.321 de capete, şi 5.549 de exploataţii de caprine, cu 99.051 de capete. DSVSA Olt a întreprins întâlniri informative cu medicii veterinari din judeţ, agenţii economici care fac comerţ cu oi sau capre din Bulgaria, dar şi cu reprezentanţii tuturor primăriilor și a distribuit afișe informative cu privire la semnele clinice și măsurile de prevenire.

DSVSA Olt face apel ca orice suspiciune de boală să fie anunțată la tel: 0372.753837 sau 0372.753838.

Pesta rumegătoarelor mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează ovinele şi caprinele, caracterizată prin febră, tulburări digestive şi respiratorii. Deocamdată, în România, boala nu a fost identificată, însă țara noastră a interzis expedierea şi achiziţionarea din Bulgaria, regiunile Yambol şi Burgas, de rumegătoare mici şi material seminal, oviule, embrioni de la rumegătoarele mici şi introducerea acestora pe teritorul ţării. În luna octombrie s-a despitat boala şi la animale din regiunea Haskovo.