Știrbu îl trage la răspundere pe ministrul Culturii: locuința lui Brâncuși, prăbușită, a ajuns coteț de găini

39

Ministrul Culturii este acuzat de dezinteres administrativ și politic de către deputatul liberal de Olt Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de cultură din Cameră. Atacul vine în contextul prăbuşirii locuinţei în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi.

“Am aflat cu stupefacţie că locul în care s-a născut unul dintre cei mai mari artişti ai României şi ai lumii întregi, Constantin Brâncuşi, din Hobiţa, s-a prăbuşit definitiv. Fusese coteţ de găini, vândut pe un cal şi 500 de lei. Pereţii, sprijiniţi cu bârne de lemn, au cedat. În 1971, comuniştii au construit, la 200 metri distanţă de cea originală, o copie, vizitată, anual, de peste 10.000 de oameni. Inactivul ministru al Culturii a dispus o inspecţie la faţa locului din partea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Gorj, pentru a justifica dezinteresul administrativ şi politic care face ca MCIN să fie în imposibilitatea de a exercita dreptul de preempţiune cu privire la imobile monumente istorice şi bunuri culturale mobile clasate. Dar până acum ce a întreprins invizibilul ministru Ivaşcu? Mai nimic.”, declară Gigel Știrbu prin intermediul unui comunicat dat astăzi . 

Într-un comunicat remis vineri, Ştirbu susţine că Ministerul Culturii se află în imposibilitatea de a exercita dreptul la preempţiune asupra unor imobile monumente istorice din cauza unui “dezinteres administrativ şi politic”.

Potrivit deputatului, România are cea mai mare rată de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, iar Ministerul Culturii trebuie să protejeze patrimoniul şi valorile culturale româneşti. Acesta declară că se puteau găsi fonduri pentru a fi reabilitată casa în care s-a născut marele sculptor, locuința fiind clasată pe lista monumentelor istorice în urmă cu aproximativ 15 ani.