Liceenii și studenții deștepți, dar nevoiași pot accesa Bursele Bartolomeu

94

Liceenii și studenții olteni care provin din familii cu venituri mici, copii mulți, părinți divorțați sau decedați, situații delicate social și financiar, pot accesa bursele lunare oferite anual de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu“. Bursele se acordă pe bază de concurs de dosare în funcție de punctaj, iar pentru studenți și masteranzi pe bază de proiecte de cercetare. Dosarele se depun până la 30 octombrie.

În 2016, jumătate dintre bursele acordate de Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” pentru elevii de liceu au fost câștigate de liceeni din județul Olt, iar anul trecut o treime. Acum doi ani, 9 din cei 18 bursieri elevi Bartolomeu din țară au fost de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ Caracal şi „A.I. Cuza“ Corabia, iar în 2017 6 din cei 7 aplicanți de la Liceul Teoretic„Mihai Viteazul“ Caracal au  obținut punctaje în urma cărora să fie declarați bursieri. Startul acordării burselor pentru anul acesta școlar a fost dat, cei interesați fiind așteptați să aplice până la finele acestei luni.

Fundația „Mitropolitul Bartolomeu“ a anunţat deschiderea unui nou concurs pentru cele 34 de burse oferite elevilor de liceu, studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor, în anul şcolar şi universitar 2018-2019, repartizate după cum urmează: 18 burse pentru elevi, în valoare de 200 lei pe lună; 12 burse pentru studenți, în valoare de 300 lei pe lună; 3 burse de cercetare pentru masteranzi, în valoare de 300 lei pe lună și 1 bursă de cercetare pentru doctorat, în valoare de 400 lei pe lună.

Bursele pentru elevi, studenţi şi masteranzi se acordă pe o perioadă de 9 luni, iar bursa pentru doctorat pe o perioadă de 12 luni, începând cu 1 noiembrie 2018. Masteranzii şi doctoranzii vor trebui să prezinte un proiect de cercetare pe o temă interdisciplinară, din domeniile propuse: teologia şi interpretarea ştiinţelor, teologia şi bioetica, teologia şi mediul înconjurător, teologia şi artele, teologia şi lumea.

Pe 6 noiembrie se vor afişa rezultatelor finale. Fundaţia va încheia cu fiecare bursier un contract. Fondul alocat pentru bursele acestui an şcolar şi universitar este de 77.700 lei, iar până în prezent, Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” a acordat 329 de burse unor tineri din întreaga ţară, în valoare totală de 829.500 lei.

Fundația a luat ființă în 2008, bazele acesteia fiind puse de către Mitropolitul Bartolomeu din banii obținuți din vânzarea locuinței pe care o deținea în Capitală, acesta retrăgându-se după pensionare la Mănăstirea Văratec.