Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului nu a fost uitată de către deputatul de Olt Mihai Niță, care vorbește printr-o declarație de ororile trecutului ce ar trebui să fie un exemplu pentru clasa politică de a folosi dialogul constructiv și, cu referire la eșecul referendumului pentru familie, de a oferi poporului un țel care să-l mobilizeze.
„În ziua de 9 noiembrie 1938, conducerea nazistă a Germaniei a dat frâu liber la crimă tuturor demenţilor setoşi de violenţă să-şi exprime frustrările prin batjocură, tâlhărie, viol şi asasinate, asmuţiţi fiind de agenţii Gestapo, împotriva populaţiei germane de origine evreiască. Valul nenorocirilor s-a extins imediat în Austria, după anexarea acestui stat, sub pretextul eliberării şi al unificării. Noaptea acelei zile, o noapte a minţii, cunoscută în istorie ca „Noaptea de Cristal”, a marcat începutul Holocaustului, care a culminat cu exterminări în masă, prin gazare şi incinerare. Gropile comune ajunseseră ineficiente pentru ritmul execuţiilor. Cele mai recente estimări arată că aproape 20 de milioane de oameni au fost asasinaţi în perioada regimului nazist. Dezastrul care a cuprins surprinzător de repede întreaga Europă a fost posibil din cauza lipsei de reacţie, de vigilenţă şi de clarviziune a marilor puteri europene. Marcarea acelei zile terifiante este necesară pentru ca ororile petrecute atunci să rămână vii în memoria omenirii şi să nu se mai repete.”, a prezentat parlamentarul oltean Mihai Niță o incursiune istorică, cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Deputatul ALDE și-a exprimat totodată îngrijorarea cu privire la declanşarea unor fenomene de „intoleranţă, de xenofobie, de incitare la dezordine, apoi la violenţă, care, la rându-i, naşte violenţă”, considerând că lipsa de reacție a marilor puteri în cazul Holocaustului ar putea fi un exemplu pentru clasa politică de la noi privind dialogul constructiv. Un dialog cu societatea care, punctând o temă actuală, nu ar fi dus recent la eșecul de la referendum.
„Facem mereu apel la unitate, la umanism, la democraţie, dar noi, politicienii, săvârşim greşeala de a nu fi oferit poporului un ţel, o cauză comună capabilă să catalizeze atitudinea celor mulţi. Eşecul înregistrat la recentul plebiscit trebuie să constituie un exemplu. Consider că acesta nu poate fi atribuit poporului, ci conducătorilor săi, care n-au fost suficient de convingători. Invocata lipsă de implicare civică nu este altceva decât rodul educaţiei deficitare, singura pârghie care poate adapta mentalitatea românilor, pentru a reuşi să edificăm o societate civilizată, conştientă de propriile îndatoriri şi libertăţi”, a punctat deputatul .