Ziua și președintele: la Secțiile de vot 62 și 93 s-au schimbat de 3 ori, la alte 13 secții de câte două ori

131

Val de solicitări de înlocuire în Olt a președinților de secții de votare. În trei zile, Tribunalul Olt a decis 84 de modificări, unele repetate pentru aceeași secție de vot.

Președinții de secții de vot continuă dezertările. Invocând motive medicale, motive personale sau că sunt plecați din țară în zilele de referendum- 6 și 7 octombrie, zeci de persoane desemnate președinți ai secțiilor de votare prin tragere la sorți din lista persoanelor admise în Corpul experților electorali nu au acceptat numirile, solicitând înlocuirea. În doar trei zile, au fost depuse 84 de cereri în acest sens, pentru mai multe secții neacceptând nici înlocuitorii.

Recordul îl dețin secțiile nr.62 Caracal și 93 Drăgănești-Olt, unde au s-au schimbat până acum câte trei președinți- ziua și președintele, primii desemnați invocând motive medicale, iar următorii motive personale.

Cu repetir au renunțat și președinții secțiilor 242, 252, 279, 329, 379, 178, 67, 95, 277, 307, 337, 13 și 190. Reprezentanții BEJ Olt se așteaptă ca numărul celor care dau bir cu fugiții din birourile electorale, fie ei președinți, vicepreședinți sau membri, să crească. Cererile de înlocuire pot fi transmise Tribunalului Olt chiar și în cele două zile de votare.

În Olt, județ în care se desfășoară două referendumuri (pe lângă cel național privind revizuirea Constituției în sensul schimbării sintagmei „uniunea dintre soți”, cu „uniunea dintre un bărbat și o femeie”, fiind organizat și cel privind schimbarea denumirii județului Olt în Olt- Romanați), sunt 379 secții de votare, până acum solicitând înlocuirea o cincime dintre președinți.

Pentru munca depusă în cele două zile de referendum, președinții de secții vor primi aproape 1000 de lei.  În județul Olt, la urne sunt așteptate cca 370.000 de persoane cu drept de vot.