Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European: ”Nu am venit aici să dau explicații, ci din respect pentru instituție”

55

Premierul Viorica Dăncilă a susținut, miercuri, o intervenție în plenul Parlamentului Eurpean, la Strasbourg. Șefa guvernului a răspuns criticilor privind situația din România, după ce oficialii europeni au criticat țara noastră pentru măsurile privind reforma din justiție, dar și modul în care s-a intervenit la protestul din 10 august.

Dăncilă și-a început discursul precizând în plenul Partidului European că nu a venit „să dea explicații”, ci „din respect pentru instituție”.

„Pentru cine vrem să construim un sistem de justiție viabil? Trebuie să facem o justiție corectă pentru cetățeni. De la cetățeni trebuie să înceapă orice discuție. Drepturile cetățenești trebuie respectate. În ce fel a apărat MCV-ul  cetățenii români de încălcarea gravă a drepturilor lor? Nu am văzut nimic despre încălcarea drepturilor omului, despre protocoalele secrete. În baza acestor protocoalele secrete, milioane de români s-au aflat sub monitorizarea serviciilor secrete în numele luptei anticorupție”, a declarat Dăncilă.

Dăncilă a atacat raportul MCV, despre care a spus că „și-a ratat menirea”.

„Comisia de la Veneția spunea că în sistemul sovietic Parchetul a reprezentat un mijloc de a controla puterea judecătorească. În România, mii de magistrați au dosare contrafăcute prin care sunt controlați să dea decizii în afara sălii de judecată”, a precizat Dăncilă.

„V-am informat pe toți despre abuzurile din România de acum nu se va mai putea vorbi despre justiția din România fără să se discute și despre aceste lucruri. Puneți-vă aceste întrebări înainte de a ridica piatra. Noile legi ale justiției le redau judecătorilor independența. Vom ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția. Vă cer următorul lucru: nu-i interziceți României ceea ce este permis în alte state membre. Vrem să vă fim parteneri, dar vrem să fim parteneri egali”, a conchis premierul României.