14 milioane de lei pentru o nouă față a esplanadei Slatinei. Lucrările vor dura 17 luni

239

Esplanada Slatinei va avea o nouă față, pentru care municipalitatea va cheltui 14,08 milioane de lei. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru investiția “Reabilitare și modernizare Esplanada, municipiul Slatina, str Independenței, județul Olt” se află pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Consiliului Local.

Primul pas pentru împlementarea mult-anunțatei modernizări a esplanadei Slatinei va fi făcut la finele acestei săptămâni, când administrația slătineană va supune aprobării aleșilor locali studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai proiectului cu o valoare totală de 14 089 990, 21 lei și o durată de 20 luni, din care durata de execuție 17 luni.

“Obiectivul general al proiectului urmărește realizarea unui habitat ecologic, confortabil și atractiv. Scopul reabilitărilor este: stoparea fenomenului de degradare al spațiilor verzi, creșterea calității peisajului, creșterea gradului de confort al populației, înlăturarea aspectului neîngrijit și neunitar al aleilor ce deservesc spațiile urbane, creșterea gradului de siguranță rutieră și nu în ultimul rând îmbunătățirea calității factorilor de mediu”, se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Proiectul cuprinde: dalaj gri, dalaj tip piatră cubică, spațiu verde +fântână, rampe, scări, ziduri de sprijin, platforme, borduri, montare coșuri de gunoi din oțel inoxidabil, capacitate 100 l, montare bănci rectangulare cu suporți din mozaic de granit alb, propunerea unei pergole metalice cu H =4,50 m, propunerea unui sistem de iluminat tip ,,ghirlandă” echipat cu sursă LED și montaj suspendat la H=4m, sistem de irigații automatizat, instalație de degivrare pentru menținerea zonelor exterioare fără depuneri de zăpadă sau gheață.

Se vor revitaliza spațiile verzi prin plantări de arbori de talie mare, arbori și arbulti de talie mică, prin gazonare.

Varianta constructivă de realizare a investiției este Varianta 2- presupune un concept de amenajare realizat pe două planuri de tranziție. Planul orizontal materializat prin texturi de pavaje cu dimensiuni și culori diferite și planul vertical ce realizează o legătură între parc, esplanadă, frontul de blocuri de pe zona Nord-Est și Casa de Cultură prin propunerea unor gradene ce coboară spre parc dinspre zona de piațetă urbană, pergolă, sistem de iluminat precum și a unei tipologii variate de vegetație.

Un alt punct de joncțiune a constituit conexiunea între Casa de Cultură și zona pietonală cu flux de tranzit (Bulevardul A.I.Cuza) ce s-a concretizat prin propunerea unei diagonale cu dale din piatră cubică cu dimensiunile de 100x100x60 mm. Această diagonală este intersectată de două direcții principale și anume parcul situat pe partea Vest și zona de Nord-Est delimitată de fondul construit al blocurilor existente.

Proiectul mai prevede mobilier stradal prin amplasarea unor bănci de tip insulă sub zona de pergolă, a unor bănci rectangulare realizate din suporți de mozaic montate pe zona de pavaj din dală cubică. 6 gradene vor face legătura de la cota Esplanadei la cota parcului, vor fi două rampe de acces pentru persoane cu dizabilități în zona de Vest și cea de Sud, o fântână ce va avea un diametru de 6m cu 4 grupuri sfert de cerc și multe alte lucrări menite să schimbe total fața esplanadei.

Actuala esplanadă a fost realizată în 2007, construcția ei și a expo-parcului costând municipalitatea circa 20 milioane de lei, iar recepția finală fiind realizată abia în 2016.