VEȘTI BUNE pentru angajați. Ministrul Muncii a oferit noi amănunte despre noua lege a pensiilor

131

 Lia Olguţa Vasilescu a oferit noi detalii despre noua lege a pensiilor. Ministrul Muncii a vorbit despre principiile actului normativ, precizând că, în noua lege, românii trebuie să aibă o vechime minimă de 15 ani pentru a putea ieși la pensie.

De asemenea, una dintre modificări le permite celor care nu au contribuit suficient la pensie să plătească anii diferenţă.

O altă veste bună o reprezintă faptul că studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei.

Ministrul Muncii a mai declarat că situația bugetului asigurărilor sociale pentru pensii s-a îmbunătățit simțitor. Potrivit acesuia, deficitul la bugetul de pensii a scăzut cu mai multe miliarde de lei după transferul contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea a angajatului.

„La nivelul primului semestru am avut încasări cu 56% mai mult, ca să ne dăm seama ce a însemnat transferul contribuţiilor. De exemplu, anul trecut am avut un deficit la fondul de pensii de 13 miliarde de lei pe care-i punea statul, în 2016 am avut 15 miliarde, deci suma cu care statul completa bugetul asigurărilor. Anul acesta avem 4 miliarde pe care trebuie să-i mai pună statul. Vă daţi seama cât am recuperat doar din acest transfer al contribuţiilor” a spus Vasilescu