Ro-Alert. Ce este și Cum funcționează alarmarea populației în caz de urgență

70

Sistemul RO-ALERT ajută la difuzarea de mesaje de tipul Cell Broadcast. Acest sistem ajută la alarmarea și avertizarea populației în situații de urgență. Sistemul RO-ALERT e folosit conform prevederilor legale, fiind folosit în situații de urgență în care sănătatea și chiar viața cetățenilor sunt puse în pericol.

Prin urmare, autoritățile folosesc acest sistem de alertă în caz de atac terorist, inundații amenințătoare, fenomene meteo extreme și alte tipuri de situații care ar putea amenința grav comunitățile.

Sistemul RO-ALERT a fost implementat pe teritoriul României de Ministerul Afacerilor Interne, prin intermediul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu ajutorul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. Sistemul de alertă a fost pus în aplicare prin intermediul Ordonanței de urgență nr.72 din 5 octombrie 2017.

Operatorul Sistemului RO-ALERT folosește o hartă digitală pe care se selectează zona în care trebuie transmisă avertizarea. Informațiile legate de zona în care trebuie transmise și conținutul mesajului de avertizare sunt transportate prin legături private de interconectare a rețelelor operatorilor de telefonie mobilă cu Sistemul RO-ALERT.

Sistemul RO-ALERT se bazează pe tehnologia Cell Broadcast. Prin urmare, acesta permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să transmită mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile din aria de acoperire a acestora.

Cell Broadcast nu are nevoie de numele sau numerele de telefon ale utilizatorilor. Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat. În funcție de tipul telefonului, modul de afișare a mesajului poate varia.

Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Cu toate acestea, în situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.