Oltenii, îndemnaţi să doneze o şansă la viaţă! Campania de înscriere on-line în registrul donatorilor de celule stem, lansată ieri

187

43 de români aşteaptă un donator compatibil, iar la fiecare 3 minute cineva în lume este diagnosticat cu un cancer de sânge şi ultima şansă de supravieţuire poate fi un transplant de Celule Stem Hematopoietice de la un donator neînrudit. Aceste date au determinat autorităţile române să lanseze şi o campanie online de înscriere a donatorilor, până acum înscrierea putându-se face doar în centrele specializate.

Cu ocazia Zilei  Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, sărbătorită anul acesta pe 15 septembrie, în cadrul acţiunilor organizate la nivel naţional, ieri a fost lansată campania de înscriere on-line în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoetice. Până acum, înscrierea se putea face doar în centrele specializate. Orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, se poate înscrie de acasă, informaţii despre donarea de celule stem putând fi aflate din filmulețul educativ care poate fi descărcat pe site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.

Tot în cadrul acţiunilor organizate cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor, în perioada 13- 16 septembrie a fost organizată o campanie de informare şi recrutare a persoanelor care doresc să salveze vieţi în 15 oraşe din ţară, printre care şi Slatina şi Caracal.

În județul Olt sunt peste 4.200 de donatori de celule stem, Oltul aflându-se astfel pe locul trei la nivel național. 43 de români se află în aşteptarea unui donator, anul acesta fiind înscrişi în Registru 7003 donatori noi, numărul total al donatorilor voluntari fiind de 57.011 în România, iar până acum fiind transplantaţi 187 de pacienţi.

Donarea de celule stem este o simplă donare de sânge, prin care pot fi salvate viețile mai multor persoane. Centrul donatorilor este în județul nostru la Centrul de Transfuzie Sanguină Slatina, str. Ecaterina Teodoroiu.

Celulele extrase din sânge sunt transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii, bolnavul având mari șanse de a deveni un om perfect sănătos. Cei înscriși în baza de date ca donatori rămân până la împlinirea vârstei de 60 de ani, iar timp de 5 ani starea de sănătate a donatorilor este monitorizată anual. Viitorul donator intră într-un program de investigații medicale amănunțite: tot ce înseamnă analize extinse de sânge, electrocardiogramă, rafiografii, ecografii și nu i se face decât o injecție intramusculară care determină ieșirea acestor celule stem în sângele periferic.

Transplantul de celule stem este indicat ca tratament în următoarele boli: anemie aplastică severă, leucemie acută, mielodisplazie, leucemie mieloidă cronică, leucemie limfocitară cronică, talasemie majoră, siclemie, cazuri selecţionate de mielom multiplu, cazuri selecţionate de limfom Hodgkin, cazuri selecţionate de limfom Non-Hodgkin, boală mieloproliferativă, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare, sindroame de insuficiență medulară: aplazie eritroidă pură (Sindrom Blackfan Diamond), anemie diseritropoietică congenitală, trombocitopatie ereditară severă.