Vioara lui George Enescu ajunge din nou la Slatina și Caracal

170

Pe 19 septembrie, acordurile impunătoare ale viorii lui George Enescu vor fi ascultate din nou la Slatina, la Centrul Cultural Eugen Ionescu. Este pentru al patrulea an consecutiv când celebra vioară poposește în Olt, violonistul Gabriel Croitoru şi pianistul Horia Mihail aducând muzica mai aproape de oameni, aşa cum însuşi Enescu obişnuia să facă.

Turneul național „Vioara lui George Enescu” include Slatina și Caracal din nou pe lista orașelor unde „Catedrala” mânuită de virtuosul Gabriel Croitoru va ajunge în această toamnă. Turneul a început ieri cu Deva și se va încheia pe 17 octombrie la București. La Slatina, „Catedrala” lui Enescu va răsuna pe scena Centrului Cultural Eugen Ionescu pe 19 septembrie, ora 19.00, iar la Caracal pe 21 septembrie, ora 19.00, pe scena Teatrului Național.

Vioara Guarnieri, evaluată la două milioane de dolari, este cunoscută și sub numele de „Catedrala” pentru acordurile sale impunătoare, datează din 1731 și poartă semnătura unuia dintre cei mai notorii lutieri cremonezi. A fost cumpărată de George Enescu și donată după moartea marelui compozitor și violonist statului român. Până în 2008, când a revenit în circuitul concertistic, niciun violonist nu a mai cântat la ea.