Marius Iancu: Veniturile obținute de agricultori din plante medicinale și aromatice vor fi considerate neimpozabile

113

Fără impozit pe veniturile din cultivarea plantelor aromatice și medicinale, proiect avându-l printre inițiatori și pe deputatul de Olt Marius Iancu, ce a trecut de Senat în iulie, a primit avizul Comisiei de buget din care face parte și alesul nostru.

„În prima ședință a Comisiei de Buget, Finanțe și Bănci, am aprobat Proiectul de Lege pentru Completarea art. 105, alin.2 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, proiect legislativ pe care l-am inițiat alături de alți colegi deputați. Prin această modificare la Codul Fiscal, dorim ca agricultorii care cultivă plante aromatice și medicinale să fie scutiți de impozitul pe venit. Vrem să revitalizăm acest domeniu atât prin aceast proiect legislativ, cât și prin măsuri financiare prin care cei care cultivă plante aromatice și medicinale pot obține finanțări nerambursabile de până la 15.000 de euro, prin PNDR”, a anunțat deputatul Iancu.

În prezent, sunt considerate neimpozabile veniturile din activități agricole care se înscriu în anumite  limite, fiind stabilite 13 categorii de produse vegetale: până la 2ha – cereale, plante oleaginoase, cartof, sfeclă de zahăr, hamei pe rod; până la 1 ha- tutun, vie, arbuști fructiferi; 1,5ha- leguminoase pentru boabe, pomi pe rod; 0,5ha- legume în câmp; 0,3ha- flori și plante ornamentale; 0,2ha- legume în spații protejate.

Dacă proiectul va fi adoptat și de Camera Deputaților, de la 1 ianuarie 2019 ar trebui să fie aplicată și scutirea de impozit pentru plante medicinale sau aromatice, în limita a 2 hectare.

Inițiatorii proiectului arată că numărul celor care caută tratamente medicinale este în creștere, iar România este locul în care astfel de plante medicinale pot fi cultivate pe suprafețe extinse, existând, astfel, și calea de umplere a ”golului” manifestat în procesul de export.