Satul Reșca, singurul din Olt pe Harta Unirii, reprezentat de ansamblul local la “Satele unite ale României”

73

În an centenar, România rurală și România urbană s-au unit într-un proiect de valorificare a culturii tradiționale – “SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI”. La Reuniunea Satelor din Săpânța a participat și o comună olteană, ansamblul de copii reprezentând cu cinste portul, cântecul și dansul autentice oltenești.

Îndrumat de instructorul coregraf Liliana Taifas, Ansamblul Folcloric “Romula Malva” din Reșca a pus comuna Dobrosloveni pe Harta Unirii. Cei mai talentați tineri ai satului și-au pus costumul autentic și au plecat spre Săpânța, județul Maramureș, să se laude cu minunata zestre oltenească moștenită din bătrâni, participând la finele săptămânii trecute la Festivalul “Satele unite ale României”.

“În cele 3 zile, copiii au avut parte de masa tradițională românească și de o cazare excepțională. Locurile la acest festival au fost limitate la 20 de membri pe județ. Copiii au fost foarte încântați că au făcut parte din acești 20 de membri, au dansat și au cântat. Solista ansamblului a fost Ana Costache.”, a dezvăluit îndrumătorul ansamblului.

Delegația Oltului a vizitat comunei Săpânța, Cimitirul Vesel, Casa memorială Stan Ioan Pătraș, atelierele meșterilor locali, a participat la alaiul organizat prin centrul comunei, iar pe pajiștea din Săpânța au susținut un spectacol artistic alături de delegațiile venite de peste tot din țară, însumând circa 800 de participanți.

“SATELE UNITE ALE ROMÂNIEI” este un proiect de valorificare a culturii tradiționale. Fiecare comunitate înscrisă pregătește în comunitatea sa o petrecere centenară, un micro-eveniment deschis tuturor, localnicilor și turiștilor, până la finele anului și a participat la Reuniunea Satelor de la Săpânța, o mare horă pe iarbă, o “repetiție” pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri, de la Alba Iulia de 1 decembrie, o întâlnire a României rurale.