ALERTĂ Nou focar de pestă porcină! S-a început deja eutanasierea

255

Pesta porcină africană a ajuns şi în orașul Brăila, virusul fiind confirmat într-o gospodărie dintr-un cartier al municipiului. Reprezentanții DSVSA au eutanasiat porcii din gospodărie și au dezinfectat zona, potrivit Mediafax.

În acest caz, veterinarii nu vor lua măsură uciderii preventive și nu vor eutanasia toți porcii din comunitate, intervențiile urmând să se facă punctual, în urma sesizărilor cetățenilor.

Prezența virusului pestei porcine africane a fost confirmată după ce un crescător de porci din oraș a anunțat autoritățile că un animal s-a îmbolnăvit. Veterinarii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Securitatea Alimentelor (DSVSA) Brăila au intervenit la fața locului și au eutanasiat toți cei cinci porci din gospodăria afectată. De asemenea, a fost dezinfectată zonă, dar nu vor fi eutanasiați toți porcii din oraș.

„Virusul a fost confirmat vineri la o gospodărie de pe strada Râmnicu Sărat. Am eutanasiat cinci porci, patru scroafe și un vier. Am dezinfectat zona, nu se poate interveni la nivelul întregului oraș. Sunt cel mult 150 de porci în tot orașul”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Reprezentanții autorităților județene spun că în orașul Brăila vor fi luate măsuri asemănătoare

„Sunt aproape aceleași măsuri ca în localitățile din județ. Se merge pe uciderea preventivă, dar doar în focar. Nu am instalat filtre rutiere în oraș, dar le păstrăm pe cele din comune. Totuși, dacă vor fi și alte cazuri de pestă porcină în municipiul Brăila, vor lua alte măsuri, vom instala filtre, vom dezinfecta mașinile”, a spus, la solicitarea Mediafax, prefectul județului Brăila, George Adrian Paladi.

Până în prezent, în județul Brăila au fost confirmate 25 de focare ale pestei porcine africane și au fost eutanasiați peste 24.000 de porci. Proprietarii animalelor sacrificate vor fi despăgubiți de stat cu sume cuprinse între 8 lei și 12 lei kilogramul.