Cetățenii, invitați la trei dezbateri publice privind dezvoltarea infrastructurii de apă și canal în 17 comune și orașele Oltului, pe bani europeni

117

Uzină de tratare a apei la Slatina și zeci de stații noi de  pompare a apei uzate, sute de kilometri de rețele de apă și canal extinse și reabilitate în toate orașele Oltului și 17 localități rurale, pe bani europeni, precum și alte investiții menite să ofere cât mai multor olteni acces la rețelele de apă și canalizare, iar apa furnizată să fie de bună calitate. Proiectul Companiei de Apă Olt se află în faza obținerii acordului de mediu, ultimul pas înaintea semnării contractului, în acest sens fiind organizate trei dezbateri publice cu cetățenii în Slatina, Caracal și Corabia.

Pe 10 septembrie la Slatina, sediul Consiliului Județean Olt, pe 11 septembrie la Primăria Caracal și pe 12 septembrie la Primăria Corabia, Compania de Apă Olt și Agenția pentru Protecția Mediului Olt organizează dezbateri publice privind implementarea proiectului CAO – “Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Olt în perioada 2014- 2020 (POIM 2014-2020) ”, ce vizează toate orașele județului și 17 comune.

La dezbaterea de la CJ Olt, ora 11.00, pot participa cetățeni din localitățile cuprinse în: Aglomerarea Slatina, Aglomerarea Balș, Aglomerarea Potcoava- Scornicești, Aglomerarea Piatra Olt – Găneasa,  Aglomerarea Bălteni – Perieți – Schitu,  Aglomerarea Șerbănești- Crâmpoia. La cea organizată la Primăria Caracal, începând cu orele 12.00, cei din localitățile cuprinse în: Aglomerarea Caracal,  Aglomerarea Dobrosloveni – Fărcașele,  Aglomerarea Drăgănești Olt- Dăneasa, Aglomerea Gostavățu – Băbiciu – Scărișoara, iar la Primăria Corabia, tot la ora prânzului, cetățeni din localitățile cuprinse în: Aglomerarea Corabia, Aglomerarea Giuvărăști- Izbiceni, Aglomerarea Tia Mare, Aglomerarea Vișina, Aglomerare Rusănești.

“Cele trei dezbateri publice organizate de APM Olt și CAO sunt o etapă pe care Compania de Apă Olt trebuie să o parcurgă pentru obținerea acordului de mediu. Reprezentanții CAO vor avea o nouă întâlnire, la începutul lunii septembrie, cu reprezentanții Jasper, cei care asigură consultanța tehnică. Până atunci va fi finalizată și procedura pentru obținerea acordului de mediu, iar după se va semna contractul de finanțare și vor fi demarate procedurile de licitație”, explică purtătorul de cuvânt al CAO, Crina Jilavu.

Pentru acest proiect, CAO a depus la Ministerul Fondurilor Europene, în decembrie 2016, studiul de fezabilitate, fiind între primii patru operatori din țară, conducerea companiei ajungând în urmă cu câteva luni la ministrul Rovana Plumb pentru a solicita ajutor în rezolvarea unor probleme de birocrație ce îl țin pe loc de circa  2 ani de zile.

Pentru Slatina, noua investiție a Companiei de Apă Olt va însemna o acoperire de 99% a rețelelor de apă și canalizare, dar și îmbunătățirea calității apei. Peste 26 de kilometri din rețeaua de apă vor fi reabilitați, iar aceasta se va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi, pe o suprafață de 7.600 de metri, o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului. Una dintre cele mai importante investiții este Stația de tratare a apei ce va fi construită la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro.