FesTin teatral la Caracal. Tinerii cu înclinații spre teatru și film, așteptați să se înscrie în concurs sau ca voluntari

197
foto: arhiva FesTin

Magia teatrului și filmului va învălui pentru a zecea oară municipiul Caracal, organizator al  Festivalului de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret „FesTin”. O șansă pentru afirmare, dar și de a învăța de la specialiști, oferită tinerilor cu talent în interpretare, regie, scenografie sau filmului de scurt metraj, care se pot înscrie fie în concurs, fie ca voluntari pentru a face parte din culisele unui festival naţional.

28 august- 2 septembrie este perioada în care în municipiul Caracal va fi organizat “FesTin”, festivalul ce împlinește zece ediții în Anul Centenar. Primăria Caracal şi Centrul Cultural Caracal vor organiza Festivalul de Teatru şi Film de Scurt Metraj pentru Tineret „FesTin”, destinat liceenilor din clasele IX –XII din instituțiile de învățământ normal, vocațional, precum și Școlilor de Arte și cadrelor didactice care îi îndrumă. Tinerii vor fi înconjurați de specialiști în domeniu, care nu vor avea numai rolul de a le evalua evoluțiile în concurs, ci îi vor învăța în cadrul atelierelor de lucru tehnici de respiraţie, dicţie, improvizaţie, mişcare scenică, prezentare discurs, comunicare, mimă, pantomimă, componentele scenariului de film, rolul creator al camerei de filmat, fenomenul sonor în relaţia cu imaginea, funcţiile artistice ale montajului, lumina şi culoarea în film, stilurile, genurile şi tendinţele cinematografice, tehnica de scriere a unui scenariu de scurt metraj, tehnici de filmare, precum şi scrierea unui scenariu pentru un film de 3-5 minute care se va realiza de către participanţii la ateliere şi care va fi proiectat în ultima zi a festivalului.

Preşedintele juriului fesTin, la secţiunea teatru, de 5 ani la rând este actorul şi regizorul Vlad Zamfirescu. Bogdan Cristian Drăgan este preşedintele juriului la secţiunea film de scurt metraj pentru 5 ani consecutiv. Data limită de transmitere a înregistrărilor este 10 august.Tema din acest an pentru secţiunea film de scurt metraj este: ROMÂNIA CENTENARĂ. DE CE RĂMÂN? DE CE AŞ PLECA?

Tinerii care nu se înscriu în cocnurs, însă doresc să intre în contact cu lumea actoriei și filmului, pot face parte din echipa de voluntari pentru care au făcut astăzi strigare organizatorii, data limită de înscriere fiind tot 10 august.

Fenomenul FesTin a început în 2005 cu întâlniri artistice anuale, până în 2009, sub denumirea de Lyceum, urmând apoi o pauză de 5 ani. În 2013 Lyceum s-a întors, iar în 2014 a primit actuala denumire.