Sfaturi de la inspectorii sanitar-veterinari pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare

41

Consumul unor produse alimentare poate reprezinta un risc pentru sănătatea noastră, mai ales acum, în sezonul cald. Pentru a evita îmbolnăvirea, inspectorii sanitar-veterinari ne dau câteva sfaturi simple.

DSVSA Olt a pronit în iunie acțiunile de verificare a magazinelor alimentare, agenților economici care comercializează alimente în incinta stațiilor de distribuție a carburanților, restaurantelor, fast-food, cantine, pensiuni turistice, taberelor de copii, precum și altor unități de alimentație publică în care se prepară, se servesc și se comercializează alimente, în vederea identificării și eliminării din consumul uman a produselor alimentare care reprezintă risc pentru sănătatea populației în sezonul estival 2018. Acțiunile se vor încheia la finele lunii august.

Pentru că în sezonul cald creşte riscul alterării alimentelor şi, implicit, al apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, DSVSA Olt recomnadă cetățenilor să respecte câteva măsuri simple, dar foarte eficiente:

  • Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sanitar veterinar pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură.
  • Odată cumpărate, produsele trebuie să fie ţinute o perioadă cât mai scurtă la temperatura camerei.
  • Alimentele care urmează a fi depozitate în frigider, să fie ambalate separat şi menţinute în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile şi pentru perioda indicate pe ambalaj. Alimentele gătite trebuie păstrate în recipiente acoperite.
  • Produsele care au fost decongelate nu se recongelează pentru fi preparate sau consumate ulterior.
  • Îndepărtaţi alimentele alterate, sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente.
  • Spălaţi bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.

În perioada estivală, inspectorii sanitar-veterinari din Olt monitorizează permanent cazurile și situațiile în care pot apărea focare de toxiinfecții datorate consumului de alimente, organizând un sistem rapid de alertă şi asigurare a unui dispecerat de intervenţii. Oltenii care vor să facă sesizări/reclamaţii în domeniul siguranţei alimentelor sau fapte de corupţie din domeniul sanitar veterinar au la dispoziție TEL VERDE: 0800.826.787, linia telefonică cu apelare gratuită.