Doar 8 din 100 de olteni au casele asigurate. Zero daune plătite de PAID în Olt

88
foto: arhivă

Deși multe locuințe sunt afectate de inundații sau alunecări de teren, pagube acoperite de asigurarea obligatorie a locuinței, la care se adaugă alte cauze ce ar putea fi asigurate facultativ, un ajutor la nevoie fiind binevenit, Oltul se situează la coada clasamentului caselor asigurate. Potrivit PAID România, gradul de cuprindere în asigurare la nivelul județului Olt este de doar 8,29%.

PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale a încheiat prima jumătate a anului cu 1.690.193 de polițe de asigurare obligatorii în vigoare. Printre ele, și 15.845 în Olt, reprezentând 8, 29%. Așadar, doar 8 din 100 de olteni au asigurate locuințele, județul nostru aflându-se la coada clasamentului. Potrivit PAID, cel mai puțin asigurate județe sunt: OLT – 8,29%, TELEORMAN – 8,14% și VASLUI – 8,00 %, la polul opus cele mai asigurate județe fiind BUCUREȘTI – 39%, ILFOV – 36% și BRAȘOV – 35%.

Daunele plătite pentru locuințele afectate de cutremur, inundații și alunecări de teren )cele trei riscuri acoperite de polița obligatorie) se ridică la 972.235 lei, cei mai mulți bani ajungând la asigurați din Dâmbovița și Vâlcea. În Olt, nu a fost plătiti niciun leu despăgubire.

Ca urmare a inundațiilor din perioada iunie – iulie, sunt înregistrate de PAID 262 de dosare de daună , județele în care s-au înregistrat cele mai multe cereri de despăgubire fiind: Bacău – 47 de dosare de daună, Alba – 38 și Covasna – 29.

”În aceste perioade de evenimente nedorite, cum sunt inundațiile, cei care nu sunt convinși de utilitatea unei polițe PAD pot vedea concret cum ajută aceasta. Să primești  până la 10.000 sau 20.000 de euro când casa îți este afectată de un dezastru natural nu e un aspect de neglijat. PAID România, prin capitalul consolidat și programul de reasigurare acoperitor – de 900 mil. euro – are capacitatea de a plăti daune provocate de oricare dintre riscurile asigurate: cutremur, alunecare de teren sau inundație”, a declarat Nicoleta Radu, director general PAID România.

Locuința TIP A (cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic) are o sumă asigurată de 20.000 euro și o primă de asigurare de 20 euro/an, iar locuința TIP B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic)o sumă asigurată de 10.000 euro și o primă de asigurare de 10 euro/an.