Senatorul de Olt Siminica Mirea susține interzicerea plasamentului copiilor sub 7 ani în centre de tip rezidențial

193

Senatorul de Olt Siminica Mirea se numără printre parlamentarii semnatari ai unui proiect de lege privind protecția și promovarea drepturilor copiilor, ce vizează prelungirea vârstei minime de trimitere a copiilor în servicii de tip rezidențial la 7 ani.

„Centrele de plasament de tip rezidențial au un efect demonstrabil nociv asupra copiilor din sistem”, justifică zeci de parlamentari români demersul de modificare a Legii privind protecția și promovarea drepturilor copiilor 272/2004. Astfel, modificat, art 64  prevede: „(alin 1) Plasamentul copilului care nu a împlinit vârsta de 7 ani poate fi dispus numai la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, plasamentul acestuia într-un serviciu de tip rezidențial fiind interzis. (Alin 2). Prin excepție de la (alin 1) se poate stabili plasamentul într-un serviciu de tip rezidențial al copilului mai mic de 7 ani, în situația în care acesta prezintă handicapuri grave, cu dependență de îngrijiri în servicii de tip rezidențial specializate.”

Potrivit inițiatorilor, în România există 150 de centre de plasament, iar ,,Țara noastră are încă una dintre cele mai mari rate de copii în centre de plasament din Europa, iar recomandările studiului (efectuat de Banca Mondială, Unicef și DGASPC) au fost de dezinstituționalizare treptată. Astfel, toți cei 19.000 de copii din centre de tip rezidențial ar urma să fie mutați în centre mici de tip parental, la asitenți sociali sau în plasament la familii, iar centrele vechi de plasament tip rezidențial ar urma să fie închise până în 2020″.

Proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social, Consiliul legislativ, punct de vedere favorabil de la Guvern, Comisia pentru egalitatea de şanse, Comisia juridică, Comisia pentru drepturile omului, Comisia pentru sănătate publică și Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială.

Comisia sesizatã în fond a depus raportul, termenul de adoptare tacită fiind de 45 de zile și se calculează de la data de 22.05.2018. Termenul urmeazã sã se împlineascã dupã vacanța parlamentarã, la 12 zile de la reluarea activitãtii Senatului.

Pe aceeași temă:

Copii luați cu forța de lângă părinți