INCREDIBIL Fosta preşedintă a ICCJ, Lidia Bărbulescu, la un pas de a fi săltată de DNA din completul de judecată

853

Plecarea Laurei Codruţa Koveci din fruntea DNA scoate la iveală noi abuzuri ale subordonaţilor acesteia. Unul dintre acestea au vizat-o pe judecătoarea Lidia Bărbulescu, pe vremea când îndeplinea funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Procurorii DNA Galaţi i-au cerut avocatului Sever Teodorescu să semneze un denunţ la adresa magistratului oltean prin care să recunoască faptul că arănja cu aceasta diverse sentinţe judecătoreşti. Pe baza lui Lidia Bărbulescu, la acea vreme în fruntea celei mai importante instanţe din România, urma să fie săltată chiar din sala de judecată. Pentru că nu a fost de acord să semneze denunţul, avocatul a pretrecut o bună perioadă de timp după gratii. Se pare că în spatele acestei încercări de înlăturare a Lidiei Bărbulescu din funcţie se afla chiar cea care i-a urmat: Lidia Stanciu, la vremea respectivă preşedintă a Curţii de Apel Galaţi.

Tentativa de arestare a Lidiei Bărbulescu a fost devoalat aseară, în emisiunea Exces de Putere de la Antena 3, o nouă ,,afacere” marca DNA. Aceasta a avut loc la finele anului 2009, şi a avut drept obiectiv reţinerea preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, magistratul oltean Lidia Bărbulescu. În urma unui denunţ, aceasta ar fi trebuit săltată din sala de judecată a celei mai importante instanţe din românia. Înlăturarea Lidiei Bărbulescu ar fi avut drept scop venirea pe funcţie a Lidiei Stanciu, la acea vreme preşedintă a Curţii de Apel Galaţi.

Procurorii DNA Galaţi i-au cerut cerut unei inculpate reţinută pentru fraudă fiscală să le producă o dovadă prin care o puteau pune sub acuzare pe preşedinta ICCJ Lidia Bărbulescu. Aceasta urma să fie produsă prin intermediul avocatului ei Sever Teodorescu. Mai exact femeia trebuie să conducă discuţia cu avocatul ei astfel încât din înregistrări să reiasă că pe lângă onorariul lui de 5000 de euro mai avea nevoie de alţi 10.000 de euro pentru magistraţii de la Bucureşti ( n.r ICCJ-Lidia Bărbulescu) pentru a primi o sentinţă favorabilă şi a fi pusă în libertate. Pe baza acestei înregistrări, procurorii DNA l-au pus sub acuzaţie pe avocat, chiar dacă nu reieşea clar destinaţia celei de a doua sumă, reţinându-l pe bază de ordonanţă. La prima audiere a aviocatului, procurorul Gheorghe Ivan i-ar fi cerut avocatului să semneze un autodenunţ prin care să recunoască faptul că o parte din bani ar fi urmat să ajungă la preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu. În schimbul acestuia, bărbatul urma să fie pus în libertate şi, ulterior, să primească o sentinţă cu suspendare sau chiar achitarea. Avocatul Sever Teodorescu a refuzat să semneze autodenunţul scris chiar de procurori pe motiv că nu o cunoştea pe Lidia Bărbulescu.

,,Pe baza denunţului, ei urmau ca marţi să meargă la Bucureşti şi să o salte pe doamna judecător Bărbulescu din sala de judecată. Mi-au spus că dacă semnez mă vor pune în libertate şi la judecată vori primi cu suspendare sau voi fi achitat. Precizez că la acel moment eu mă aflam în ares pentru că aş fi solicitat mită de la clinetul meu, bani care de fapt erau onorariu. Vorbesc de suma de 5.000 de euro. de restul banilor, nu s-a discutat. Am făcut recurs la măsura arestării preventive şi am cerut să fiu pus în libertate pe cauţiune. Mi s-a stabilit o cauţiune recor la acea vreme în încercarea de a nu reuşi să strâng şi să depun banii. Rudele au făcut-o şi, cu toate acestea, judecătorul care stabilise cauţiunea a decis să-mi respingă solicitarea de eliberare şi să-mi restituie cauţiunea.Totul pentru că nu am vrut să fac denunţul împotriva doamnei Lidia Bărbulescu. Provin dintr-o familie de militari, am fost crescut într-un anumit fel, nu am putut să aduc acuzaţii grave unei persoane pe care nu o cunoşteam. Eu, la vremea respectivă nu ştiam cum arată Lidia Bărbulescu şi nu înţelegeam ce are DNA Galaţi cu doamna preşedintă pe care, din ce auzisem de la ofiţerii judiciarişti, urma să fie ridicată din sala de judecată patru zile mai târziu, dacă semnam. Cădea într-o zi de marţi. De ce erau ei implicaţi în această mizerie am dedus mai târziu când am auzit de Livia Stanciu, judecătoarea de la Galaţi care a fost promovată la Bucureşti. Probebil că doreau să elibereze funcţia pentru ea, doar astfel se explică implicarea DNA Galaţi,, a povestit avocatul bucureştean în emisiunea Exces de Putere de la Antena 3.

Fostul magistrat Lidia Bărbulescu, aflată acum la pensie, a declarat că nu a avut cunoştinţă de înscenarea pe care i.-o pregătea DNA Galaţio şi i-a mulţumit avocatului Teodorescu pentru verticalitatea şi demnitatea de care a dat dovadă.

„Vreau să îi mulțumesc domnului avocat pentru onestitate. Nu ne-am văzut, nu am vorbit și îi mulțumesc. Noi nu ne-am cunoscut, nu am avut niciun fel de relație. Prin 2009, s-a scris ceva de genul acesta. Acum am aflat cum îl cheamă pe domnul Teodorescu, dar sunt absolut stupefiată”, a spus cunoscutul magistrat oltean. Ea a mărturisit că tot ceea ce s-a aflat ulterior a făcut-o să se bucure că a ieşti din sistem deşi nu-şi dorea acest lucru pentru că-şi iubea meseria cu ardoare.

,,Mi-am iubit cu ardoare meserie. Mă gândeam cu groază ce o să fac atunci când voi ieşi la pensie, pentru că nu puteam sta depare de sala de judecată. Acum, vă spun sincer, mă bucur că sunt la pensie şi nu mai simt nevoia de a fi în acest sistem datorită acestor amşinaţiuni şi interese meschine,, a declarat Lidia Bărbulescu.