La Colonești se strigă din nou „Hălăișa!”. Festivalul „Ilie Martin”, peste o săptămână

289

Comuna Colonești se pregătește de sărbătoare. Una devenită tradiție și care adună în concurs numeroase formații de călușari veniți să cinstească memoria marelui vătaf de călușari Ilie Martin.

Aflat la cea de-a XV-a ediție, Festivalul Călușăresc „Ilie Martin” va fi organizat la Colonești pe 20 iulie. Evenimentul ce adună iubitori de cântec și dans autentic oltenesc din toată zona pe stadionul din localitate va fi onorat și de invitați din administrație, de la județ și de la Centru, printre care viceprim-ministrul Paul Stănescu, parlamentari și mai mulți primari.

Vor evolua formațiile de călușari din Bârla, Optași, Corbu, Scornicești, Hârsești, Stolnici, Potcoava, Curtișoara, Pârșcoveni, Dobrun și Vâlcele. Voia bună va fi întreținută de soliștii Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului, condus de Ion Crețeanu, Mariana Ionescu Căpitănescu, Costinel Alecsandrescu, Nemuritorii și mulți alții.

Ilie Martin a fost unul dintre cei mai renumiți călușari ai Olteniei. El a avut privilegiul, în cadrul Festivalului Internațional de Folclor din 1935 organizat la Londra, de a fi apreciat de însăși regina Elisabeta a Marii Britanii, care, potrivit localnicilor, l-ar fi plimbat cu caleașca regală.