Recensământ cu smartphone: cetățenii, rugați să numere berzele cu ajutorul unei aplicații mobile. 53 de cuiburi, identificate în Olt

121

Pe 25 iunie a fost demarat recensământul berzelor albe pe teritoriul României, numărătoarea putând fi făcută cu implicarea cetățenilor, ce pot semnala prezența cuiburilor prin intermediul aplicației mobile “Uite, Barza”, aplicaţie realizată de Societatea Ornitologică Română.

25 iunie a fost prima zi oficială a numărătorii de berze din România cu ajutorul aplicaţiei mobile “Uite, Barza”. Pentru a cunoaște situația berzelor albe din România, săecie protejată, se realizează în ăperioada 25 iunie- 31 iulie recensământul cuiburilor de berze. Până în prezent, acest recensământ a fost efectuat odată la 10 ani, odată cu recensământul european, iar ultimul a avut loc în 2014.

Datele colectate cu ajutorul cetățenilor și al aplicației se regăsesc în baza de date a Societății Ornitologice Române.

În baza de date a SOR, Oltul figurează cu 53 de cuiburi neocupate/berze solitare/ berze cu sau fără pui. Ultimele raportări, din luna aceasta, indică perechi de berze la Sprâncenata (4 perechi cu 7 pui), Grădinari, Oboga, Dăneasa și Giuvărăști.

Populația de berze albe din România reprezintă un procent important din populația la nivel european a acestei specii, astfel că monitorizarea speciei este de mare importanță. Efectivele acestei specii au fost în scădere continuuă pe parcursul secolului trecut.