Continuă rejudecarea fostului primar din Grojdibodu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

316

După audierea inculpaților Tudorel Nițulescu (fost primar al comunei Grojdibodu), Marian Buruntia și Gigi Sima, magistrații Tribunalului Olt audiază astăzi martorii în dosarul de abuz în serviciu în care fostul edil a fost condamnat anul trecut la cinci ani de închisoare cu executare, iar pentru complicitate omul de afaceri și dirigintele de șantier la patru, respectiv 3 ani de închisoare. Dosarul este rejudecat de către Tribunalul Olt.

Trimişi în judecată de procurorii DNA în decembrie 2015, fostul edil al comunei Grojdibodu,Tudorel Niţulescu, acuzat de abuz în serviciu, omul de afaceri Marian Buruntia şi dirigintele de șantier Sima Gigi, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu, și-au aflat sentința în mai 2017: 5, 4, respectiv 3 ani de închisoare cu execitare, interzicerea unor drepturi, plata de către firma implicată în acest caz, S.C. Marcel & Marian Trans S.R.L., a 100.000 lei pedeapsă principală (200 zile amendă x 500 lei) și plata, în solidar, sumei de 549.457 lei către Consiliul Local Grojdibodu, parte civilă în proces.

La apel, magistrații Curții de Apel Craiova au decis rejudecarea cauzei în primă instanță, dosarul fiind repus pe rolul Tribunalului Olt în februarie 2018. Până acum, a fost scos din cauză Consiliul Local al Comunei Grojdibodu şi s-a introdus în cauză şi citată în calitate de parte civilă UAT -Instituţia Primarului Comunei Grojdibodu reprezentată de Primar Adrian Căpriță, la termenul die luna trecută au fost audiați cei trei inculpați, iar pentru astăzi au fost citați martorii Pîrvan Marian, Popa Manolica şi Amzu Gheorghe.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Craiova au reținut că, „în perioada 2008 – 2012, Tudorel Nițulescu, în calitate de primar al localității Grojdibodu, beneficiind de ajutorul inculpatului Marian Buruntia, administrator al S.C. Marcus Impex S.R.L. și SC Marcel & Marian Trans SRL, a încheiat nouă contracte de lucrări cu aceste societăți, cu nerespectarea dispozițiilor OUG 34/2006, în sensul fracționării nejustificate a lucrărilor de modernizare la un drum comunal și a acceptat la plată decontarea unor lucrări neexecutate de firmele prestatoare, pe baza unor situații de lucrări și a unor procese-verbale de recepție ce nu reflectau realitatea. În același context, inculpatul Sima Gigi, în calitate de diriginte de șantier, nu a verificat realitatea lucrărilor menționate în procesele verbale de recepție, facilitând decontarea unor lucrări neefectuate sau efectuate necorespunzător din punct de vedere calitativ, de către inculpatul Nițulescu Tudorel”.

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, prin săvârșirea infracțiunilor descrise s-a cauzat comunei Grojdibodu un prejudiciu în cuantum de 613.908,54 lei (fără TVA), reprezentând lucrări neefectuate și, în consecință, un folos necuvenit în favoarea S.C. Marcus Impex S.R.L. în cuantum de 371.046,32 lei (fără T.V.A.) și în favoarea S.C. Marcel & Marian Trans S.R.L. în cuantum de 242.862,22 lei (fără T.V.A.).