Afacerist doljean, trimis în judecată de DNA pentru acte false cu care a obținut peste 1 milion lei de la AJOFM Olt

162

Câștigătorul licitației privind serviciile de management din cadrul proiectului cu fonduri europene implementat de AJOFM Olt privind pregătirea șomerilor în domeniile de turism alternativ a fost trimis luna trecută în judecată, fiind acuzat că ar fi prezentat documente false, pe baza cărora a obținut prin șomajul oltean de la AM POSDRU suma de 1.032.720,76 lei.

Biroul de Informare și Relații Publice al Direcției Naționale Anticorupție a prezentat la finele săptămânii trecute o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă. Printre acestea, și un caz ce vizează decontarea ilegală a unor plăți în cadrul unui program cu fonduri europene derulat de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a afaceristului IANCU CONSTANTIN CRISTIAN, administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:  „La 20 decembrie 2010, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile – “Căi de formare și ocupare în sectorul turismului alternativ – ALTER TOUR”, inculpatul Iancu Constantin Cristian a depus în cadrul procedurii de achiziție servicii de management de proiect cinci adeverințe false, prin care se atesta în mod nereal că persoanele în numele cărora fuseseră emise documentele respective participaseră la implementarea unor proiecte similare. Acest demers a avut ca urmare câștigarea de către societatea administrată de inculpat a licitației respective.  Ulterior, întreaga documentație a fost înaintată de beneficiarul proiectului, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (A.J.O.F.M.) Olt, care nu cunoștea caracterul fals al adeverințelor, la autoritatea contractantă, AM POSDRU, care a decontat suma de 1.032.720,76 lei. Mai departe, banii respectivi au fost virați de A.J.O.F.M. Olt către societatea administrată de inculpat. Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă cu suma totală de 1.032.720,76 lei.  În cauză, s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Iancu Constantin Cristian. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”.

Prin intermediul proiectului „Căi de formare şi ocupare în sectorul turismului alternativ – Alter Tour”, circa 1500 de șomeri au fost cursați gratuit în domeniile de turism alternativ: turism balnear, turismul sportiv, agroturismul şi ecoturismul, beneficiind de transport, masă şi cazare gratuite, iar şomeri neindemnizaţi şi de o asistenţă financiară de 500 lei/ lună.

Proiectul „Alter Tour” a fost finanţat cu bani de la Uniunea Europeană, în sumă de 5 milioane de euro, fiind derulat pe o perioadă de trei ani, AJOFM Olt având ca parteneri agenţiile din Călăraşi, Bihor şi Harghita şi un partener grec: Techniki Ekpedeftiki Kentro Epagelmatikis.