Cea mai mare tabără de aventură şi explorare speologică din România. Vezi când și unde va avea loc

60

Ţara Haţegului găzduieşte în premieră, în perioada 2-8 iulie, cea mai mare tabără de aventură şi explorare speologică din România, la care participă aproximativ 500 de pasionaţi ai domeniului din toate colţurile lumii şi care include deplasări în 14 peşteri din Munţii Şureanu şi Retezat.

Tabăra, denumită „Balkan Caver’s Camp 2018”, este organizată în parteneriat cu Primăria Baru şi Asociaţia Administraţiilor de Arii Naturale Protejate, cu susţinerea Academiei Române, a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj Napoca, a Universităţii Bucureşti şi în colaborare cu Parcul Naţional Retezat, Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – Geoparc Internaţional UNESCO şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului – Cioclovina.

Evenimentul include întâlnirea speologică balcanică a federaţiilor de speologie din întreaga lume, un congres naţional de speologie, dar şi cea de-a 36-a ediţie a Concursului Internaţional „SpeoArta”, concurs de fotografie destinat pasionaţilor de lumea fascinantă a peşterilor.

„Balkan Caver’s Camp 2018” va celebra, în plus, împlinirea a 150 de ani de la naşterea lui Emil Racoviţă şi 100 de ani de la Marea Unire.

Programul taberei cuprinde 25 de trasee turistice, deplasări în 14 peşteri din Munţii Şureanu şi Retezat, excursii la cetăţile dacice, prezentări ştiinţifice, expoziţii, show-uri multimedia, spectacole şi concursuri. Seara, nu vor lipsi muzica, unul dintre invitaţi fiind Ovidiu Lipan Ţăndărică, focul de tabără, poveştile şi legendele medievale, filmele documentare şi cooking show-urile.

Copiii vor avea ocazia să îl cunoască pe Dinozaurul Bondoc, care va ajunge în tabără direct din Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului – UNESCO, însoţit de păzitorii lui şi de legendele despre balaurii locului.