Profesorul Mihai Giuran, decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler

426

50 de foști deținuți politici au fost decorați marți de către președintele României, fiindu-le conferite Ordinele Naționale „Serviciul Credincios” și „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Printre ei, și profesorul Mihai Giuran.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat marți decretele de decorare a unor deținuți politici, fiindu-le conferite distincții importante. Printre cele 23 de persoane cărora li s-a conferit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler se numără și profesorul oltean Mihai Giuran, coleg de celulă în temniţele comuniste cu Radu Gyr. Ordinul este unul onorific, acordat pentru servicii deosebite aduse statului român și este a II-a decorație în ierarhie pe timp de pace.

Profesorului Giuran i s-a acordat această distincție „în semn de apreciere pentru înalta ținută morală și profesională de care au dat dovadă, de-a lungul vieții, în semn de profund respect pentru cutremurătoarele suferințe îndurate în temnițele comuniste, precum și pentru demnitatea și curajul cu care au luptat pentru susținerea valorilor democratice”.

Mhai Giuran are 88 de ani, este din Slatina și a devenit cunoscut după ce și-a donat aproapte toată agoniseala din cei 30 de ani petrecuți la catedră în Marea Britanie pentru binele concetățenilor lor și al copiilor născuți prematur. El a donat în 2016 secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Slatina două incubatoare pentru nou-născuții aduși pe lume înainte de termen valoarea acestora fiind de 21.000 de euro. Mihai Giuran este şi cel care a pus în 2002 bazele Secţiei de Limba Engleză din cadrul Bibliotecii Judeţene ,,Ion Minulescu”, prilej cu care a donat peste 350 de volume.

Mihai Giuran, în știrile Realitatea Oltului:

Un român cum altul nu-i. De ce a devenit un om special prof. Giuran

În 2017, Primăria Slatina i-a conferit în cadrul Zilelor Slatinei titlul de „Personalitatea Anului”, ca o recompensă pentru gesturile sale umanitare.

Mihai Giuran a stat 14 ani în temnițele comuniste, a predat în Anglia limba engleză și s-a întors  definitiv în România în 2006, locuind în Slatina. Printre actele sale filantropice se numără și susținerea financiară a două fetiţe provenite din familii cu posibilități financiare reduse, cărora le asigură toate cele necesare.

Despre Mihai Giuran:

Responsabilitate civică, după o viață de exil